Edin.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Моят вит селски тутманик

Моят вит селски тутманик

Моят вит селски тутманик
Снимка: Илияна Димова
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Ето с такъв вит тутманик се черпят всички съседи, само казваме"

Необходими продукти

  • За тестото
  • брашно - 700 г
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • олио - 5 с.л.
  • захар - 1 к.л.
  • бакпулвер - 1 щипка
  • мая - 1 пакетче суха
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч.
  • белтъци - 1 бр.
  • За плънката
  • краве масло - 50 г
  • яйца - 1 бр.
  • сирене - 400 г
  • олио - 1/2 к.ч.
  • мас - 50 г
  • За намазване
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Налейте затоплената вода в голяма купа и добавете киселото мляко, олиото, белтъка, солта, захарта, маята и бакпулвера.

Разбъркайте всички продукти и ги смесете с брашното.

Замесете тесто, намажете го с олио, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да втаса за около 1 час.

След това го разделете на топки, които разточете на кръгла кора.

Намажете ги с разбито яйце, олио и разтопено масло.

Натрошете отгоре сирене и ги навийте на руло - наредете ги в тава върху хартия за печене.

Оставете домашния тутманик да втаса, намажете го с жълтък и прясно мляко и го сложете да се пече в предварително загрята на 170 °C фурна до готовност.

Моят вит селски тутманик е много вкусен.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: