Начин на приготвяне
Обелете картофите, след което ги нарежете на възможно по-тънки люспи. Овкусете с 1-2 щипки сол, разбъркайте и ги оставете настрана.
Сипете в тенджерка водата и олиото и щом течността заври, сипете вътре картофките. Варете 6-7 минути или докато омекнат добре. Не спирайте да разбърквате, за да не залепнат картофите.
Отцедете добре картофите, а течността от варенето запазете. Отделете 30 мл и в тях запържете наситнената скилидка чесън.
Когато чесънът пусне своя аромат, добавете едро нарязаните листа кейл (махнете стъблата и дръжките).
Задушете всичко в продължение на 4-5 минути и прехвърлете в голяма купа при картофите.
Загрейте останалата мазнина и запържете вътре нарязаните морков и лук. Добавете и тях в купата при другите продукти.
Разбийте яйцата с малко сол и ги сипете в купата. Разбъркайте сместа много добре.
Покрийте с хартия за печене висока правоъгълна форма за кекс и сипете вътре продуктите.
Загрейте фурната на 180 градуса и печете соления кекс до готовност - около 50 минути.
Обърнете топлия кекс върху поднос, нарежете и поднесете.
Соленият кекс с картофи и кейл е много сполучлив.