Начин на приготвяне
Сухата мая се разтваря в леко затопленото прясно мляко с 1 ч.л. захар и се оставя на топло, за да втаса.
Маслото се разтапя и се оставя да се охлади.
В голяма купа се разбиват яйцата с останалата захар, разтопеното масло, брашното, солта и втасалата мая. След това се замесва хубаво лепкаво тесто и се оставя да втаса за около 1 час.
Готовото тесто се разпределя в предварително намазани с масло формички за мъфини и се оставя да втаса в тях за още 2 часа.
Десертите се печат в предварително загрята на 160 °C фурна за около 15 минути до златисто и след това се оставят да се охладят.
През това време се приготвя сиропът - захарта и водата и се кипват до разтопяването на захарта.
Щом се охлади захарната смес, се овкусява с ром.
Сладкишите се заливат с него и се оставят за 12 часа да се напоят добре.
По желание автентичният Рум Баба се гарнира с ягоди и разбита сметана.
Сиропираният сладкиш е много вкусен.
Добър апетит!