Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Патладжанена мусака с пилешко

Патладжанена мусака с пилешко

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475817k
Патладжанена мусака с пилешко
Снимка: Yordanka Kovacheva
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Картофената мусака си е класика, но и патладжанената не е за изпускане"

Необходими продукти

  • пилешко месо - 500 г филе
  • лук - 1 глава
  • патладжани - 2 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 2 бр.
  • черен пипер - 2 щипки млян
  • червен пипер - 2 щипки
  • мащерка - 1 ч.л.
  • кимион - 1/2 к.л.
  • олио - 50 мл + за намазване
  • сол - на вкус
  • за заливката
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 300 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • кашкавал - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се нарязват по дължина на по-дебели филийки и се слагат в съд с подсолена вода за около 30 минути, за да пуснат горчивия си сок.

Пилешкото месо се реже на много ситно или директно се прави на кайма.

Доматите се режат на малки парчета, лукът и чесънът се накълцват на ситно.

В олио се запържва лукът за няколко минути, а след това се добавят чесънът и доматите.

Оставят се още малко време да се пържат зеленчуците и се прибавят към тях пилешкото, черният пипер, червеният пипер, солта, мащерката и кимионът.

Плънката се оставя на котлона още няколко минути, докато не се изпари максимално течността.

Патладжаните се отцеждат от водата, подсушават се и се подреждат в намаслена голяма тава.

Поръсват се със сол и се печат в умерена фурна на 190 °C.

След това идва ред на сглобяването на вкусната мусака - в тавичка се нареждат ред патладжани, ред плънка и така до изчерпването на продуктите.

Най-отгоре патладжанената мусака се залива с разбитите с киселото мляко яйца, поръсва се със сол и черен пипер и се пече в предварително загрята на 200 °C фурна до златисто.

Преди да извадите от фурната патладжанената мусака с пилешко, я поръсете с настърган кашкавал.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: