Начин на приготвяне
Патладжаните се нарязват по дължина на по-дебели филийки и се слагат в съд с подсолена вода за около 30 минути, за да пуснат горчивия си сок.
Пилешкото месо се реже на много ситно или директно се прави на кайма.
Доматите се режат на малки парчета, лукът и чесънът се накълцват на ситно.
В олио се запържва лукът за няколко минути, а след това се добавят чесънът и доматите.
Оставят се още малко време да се пържат зеленчуците и се прибавят към тях пилешкото, черният пипер, червеният пипер, солта, мащерката и кимионът.
Плънката се оставя на котлона още няколко минути, докато не се изпари максимално течността.
Патладжаните се отцеждат от водата, подсушават се и се подреждат в намаслена голяма тава.
Поръсват се със сол и се печат в умерена фурна на 190 °C.
След това идва ред на сглобяването на вкусната мусака - в тавичка се нареждат ред патладжани, ред плънка и така до изчерпването на продуктите.
Най-отгоре патладжанената мусака се залива с разбитите с киселото мляко яйца, поръсва се със сол и черен пипер и се пече в предварително загрята на 200 °C фурна до златисто.
Преди да извадите от фурната патладжанената мусака с пилешко, я поръсете с настърган кашкавал.
Добър апетит!