Edin.bg»Рецепти»Закуски и печива»Пирожки»Питки-пирожки със сирене

Питки-пирожки със сирене

Питки-пирожки със сирене
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
12
"Щом видяхме тази рецепта, бързо дотичахме до кухнята да направим тези питки-пирожки за закуска"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 150 мл (топло)
  • брашно - 600 грама
  • сирене - 200 г натрошено
  • яйца - 1 брой
  • олио - 1 ч.ч. за пържене
  • сода за хляб - 1 равна ч.л.
  • сол - 1 равна ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцето и добавете към него солта, затопленото прясно мляко, брашното и содата за хляб.

Замесете средно меко тесто. Покрийте топката тесто с кърпа и оставете да почине 20-тина минути.

От готовото тесто оформете фитил и го нарежете на 12 части с приблизително еднаква големина.

Всяко отрязаното фитилче разточете до получаване на малка питка, която е с големината на чинийка за кафена чаша.

В едната страна на малката питка сложете малко натрошеното сирене и намажете края с вода. Прегънете питката на две и прищипете краищата ѝ, след което ги притиснете с вилица, за да не излиза плънката.

Загрейте олио в дълбок, но тесен съд и изпържете пирожките до хубав златист цвят. Огънят не бива да е твърде силен, за да не прегорят отвън.

Готовите пирожки изваждайте върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.

Страхотни са тези питки-пирожки със сирене, опитайте ги!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: