Edin.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мекици»Мекици по копривщенски

Мекици по копривщенски

Мария СимоваМария Симова
Новак
236134k
Мекици по копривщенски
Снимка: Мария Симова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
20
"Една никога не е достатъчна за хапване от тези мекички"

Необходими продукти

  • сирене - 200 грама (натрошено)
  • брашно - около 1 килограм
  • кисело мляко - 400 грама
  • яйца - 3 броя
  • захар - 1 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Угасете содата в киселото мляко, разбъркайте и изчакайте да шупне.

В дълбока купа разбийте яйцата и добавете към тях солта и захарта, киселото мляко, олиото и натрошеното сирене.

Щом се получи хомогенна смес, започнете да прибавяте на части от предварително пресятото брашно.

Постепенно замесете меко тесто, което не залепва по ръцете. Късайте от него топчета, които са малко по-големи от яйца.

Набрашнете кухненския плот и върху него подредете топчетата тесто. Завийте ги с кърпа и оставете да втасат за 30-тина минути.

Сипете повече олио в дълбок тиган и го загрейте на умерен огън. Леко разтеглете с пръсти топчетата и изпържете мекиците и от двете страни. Трябва да получат хубав златисто-кафяв цвят.

Поръсете с пудра захар или сервирайте със сладко по избор.

Мекиците по копривщенски са чудни!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: