Начин на приготвяне
Хубавият кекс се прави по изпитани рецепти, издържани във времето. Ето и едно предложение от мен за такава:
Захарта и яйцата се разбиват на пухкава, гъста пяна. Към тях се налива олиото, добавя се киселото мляко и избраният аромат за бабиния кекс - по принцип ванилия, но може и лимонова кора или и двете.
Пресява се брашното с бакпулвера и солта, добавя се на части към сместа и се бърка с плавни движения, докато сухите съставки се усвоят.
Кексовата смес се сипва във форма за кекс или по-дълбока тавичка, предварително намаслена и набрашнена.
Пъха се в загрята на 180 градуса фурна и се пече 45 минути или до суха клечка.
Преди да се извади от формата, се оставя за 10 минути и тогава се обръща върху поднос или решетка.
Класическият кекс по изпитана бабина рецепта трябва да изстине напълно, преди да се поръси с пудра захар и нареже.
Това е класика, която не само навява благи спомени, но и буди наслада, заради чудесния си вкус и пухкава текстура.
Да ви е сладко!
Коментари
Това за 1 човек ли е?
Лесен и.пухкав келс!
Браяо!