Начин на приготвяне
Истинският чипс от тиквички е фин и много хрупкав, а в тази рецепта ще ви разкрия тайната как да го приготвите именно такъв.
Първото важно условие е тиквичките да са млади, без семки и да са нарязани много тънко. На ръка това би било трудно и се изисква време, прецизност и много остър нож. Най-лесно е да се нарежат на ренде тип мандолина.
Следваща стъпка е малките фини кръгчета да се посолят с две щипки сол и да се оставят върху дъската за рязане на тънък пласт, за да пуснат вода. Тогава се попиват леко с кухненска хартия.
В голям съд се смесват пшеничното и царевичното брашно (не нишесте, а фино царевично брашно за хляб или панировки) и солта.
Слагат се част от тиквичките и хубаво се овалват. За по-голяма прецизност може и едно по едно да овалвате кръгчетата, но ще отнеме доста време, затова най практично е на три-четири партиди, докато междувременно пържите.
А в самото пържене на чипса е следващата тънкост.
Приготвя се купа със студена вода и в нея се слагат кубчетата лед, за да поддържат ниската температура.
Олиото се загрява на една степен под максималната на котлона и трябва да е повечко количество.
Ето го и трикът - всяко кръгче от тиквичка, с полепналото по него брашно, се потапя бързо във ледената вода и директно се пуска в сгорещеното олио. Странно нали? Изглежда доста нестандартен и леко неприемлив метод, но ви уверявам, че нито ще ви пръска от водата, нито ще пада брашно на дъното на тигана с мазнината. Така тя ще остане почти чиста до края на пърженето и няма да се налага да се сменя, както при приготвянето на обикновени тиквички оваляни само в брашно. И най-важното - този трик ще направи вашия чипс да е истински хрупкав и неустоим.
Повече време се изисква, защото трябва да се потапя във вода всяко кръгче, но си заслужава заради прфектния резултат, а и се компенсира от това, че се изпържват бързо - лек загар е достатъчен, за да извадите готовия чипс.
Аз лично в една ръка държа щипка, с която изваждам готовите чипсчета върху кухненска хартия, а с другата ръка слагам в тигана нови оваляни в брашно и потопени във вода тиквички.
Дори и след като изстине, този чипс остава хрупкав!
Поднасям го с млечен сос от кофичка кисело мляко, лимонов сок, чесън и пресен копър.
Хрупкав чипс от тиквички - истински разкош и перфектното мезе за бира, узо, а защо не и ракийка :)
Добър апетит!