Начин на приготвяне
В съд разтворете прясното мляко и маята. Изсипете брашното на работната повърхност и направете дупка в средата. Изсипете всички продукти за тестото вътре и замесете тесто.
Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса и увеличи обема си. Щом е готово, разделете на две части. Всяка част оформете на девет малки питки.
Всяка от питки разточете на тънка кръгла кора. Сложете една върху друга, намазвайки с масло всяка кора без последната.
Направете две такива купчини от по 9 кори. Всяка купчина разточете на по-големи кори. Нарежете на 8 триъгълника.
Сложете от плънката и завийте на кифличка. Оформените солени кроасани подредете в тава с хария за печене. Отгоре ги намажете с жълтък, прясно мляко и мазнина.
Поръсете домашните кроасани със сусам.
След половин час втасване, изпечете маслените кроасани за 40-45 мин. на 190 градуса.
Маслените кроасанчета със солена плънка са чудесни за сутрешна или следобедна закуска.
Източник: Anelia Lia