Начин на приготвяне
Оставете маслото да омекне на стайна температура. Прехвърлете го в дълбока купа и прибавете пудрата захар, разбийте с миксер до получаване на гладка смес.
Добавете двата жълтъка и продължете да разбивате още около 5 минути. Налейте на струйка прясното мляко.
Отделно пресейте брашното заедно с щипка сол и бакпулвера. На части го добавете към горната смес и бъркайте с лъжица. Добавете и счуканите орехи.
В суха купа сипете белтъците и ги разбийте с щипка сняг до получаването на пухкав сняг. Постепенно ги добавете към кексовата смес, като внимателно бъркате само в една посока.
Добавете лимоновата кора, която ще ароматизира много приятно кекса.
Намазнете и набрашнете форма за кекс. Сипете вътре сместа и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Обърнете готовия кекс на решетка и оставете да се охлади. Междувременно начупете шоколада с маслото в касерола и го разтопете на водна баня. Залейте кекса.
Пухкавият кекс с шоколад и орехи е готов.