Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Пухкав кекс с шоколад и орехи

Пухкав кекс с шоколад и орехи

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Новак
7612k
Пухкав кекс с шоколад и орехи
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Колкото и голям да се получи този кекс, винаги се изяжда много бързо"

Необходими продукти

  • яйца - 2 броя
  • орехи - 1 ч.ч. едро смлени или счукани
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1.5 ч.ч.
  • прясно мляко - 0.5 ч.ч.
  • бакпулвер - 16 грама
  • лимонова кора
  • масло - 125 грама
  • за шоколадовата глазура
  • черен шоколад - 100 грама
  • масло - 1 бучка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оставете маслото да омекне на стайна температура. Прехвърлете го в дълбока купа и прибавете пудрата захар, разбийте с миксер до получаване на гладка смес.

Добавете двата жълтъка и продължете да разбивате още около 5 минути. Налейте на струйка прясното мляко.

Отделно пресейте брашното заедно с щипка сол и бакпулвера. На части го добавете към горната смес и бъркайте с лъжица. Добавете и счуканите орехи.

В суха купа сипете белтъците и ги разбийте с щипка сняг до получаването на пухкав сняг. Постепенно ги добавете към кексовата смес, като внимателно бъркате само в една посока.

Добавете лимоновата кора, която ще ароматизира много приятно кекса.

Намазнете и набрашнете форма за кекс. Сипете вътре сместа и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Обърнете готовия кекс на решетка и оставете да се охлади. Междувременно начупете шоколада с маслото в касерола и го разтопете на водна баня. Залейте кекса.

Пухкавият кекс с шоколад и орехи е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: