Edin.bg»Рецепти»Сосове»Сос за риба»Основен бадемов сос за рибни ястия

Основен бадемов сос за рибни ястия

Основен бадемов сос за рибни ястия
Снимка: Потребител#246858
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
45 мин.
Порции
1
"Рибните ви ястия ще станат още по-вкусни с този бадемов сос"

Необходими продукти

  • жълтъци - 4 броя
  • бадеми - 50 грама сурови
  • лимони - 1 бр. (3 лъжици от сока на лимона)
  • масло - 120 грама
  • сол - 3 щипки
  • вода - 250 мл
  • захар - 1 ½ ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо извадете маслото да омекне на стайна температура.

В малка тенджерка сипете вода и я кипнете. Сипете бадемите и махнет от огъня. Оставете да престоят 15-тина минути. След това ги извадете и отцедете, оставете да се охладят.

Обелете бадемите и ги счукайте в хаванче. Постепенно налейте към тях чашата сгорещена вода. Може да използвате онази, в която киснаха бадемите.

Продължете да разбърквате, а може да използвате и пасатор.

Разбийте вече омекналото масло и към него добавете жълтъците - един по един, като бъркате непрекъснато.

Добавете така полученото бадемово мляко и разбъркайте отново.

Овкусете соса със сол, захар и 3 лъжици пресен лимонов сок.

Сипете соса за риба в малка тенджерка и бъркайте непрекъснато с телена бъркалка. Щом клокне, веднага свалете от огъня.

Може да съхранявате основния бадемов сос за рибни ястия в хладилник.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: