Начин на приготвяне
Първо извадете маслото да омекне на стайна температура.
В малка тенджерка сипете вода и я кипнете. Сипете бадемите и махнет от огъня. Оставете да престоят 15-тина минути. След това ги извадете и отцедете, оставете да се охладят.
Обелете бадемите и ги счукайте в хаванче. Постепенно налейте към тях чашата сгорещена вода. Може да използвате онази, в която киснаха бадемите.
Продължете да разбърквате, а може да използвате и пасатор.
Разбийте вече омекналото масло и към него добавете жълтъците - един по един, като бъркате непрекъснато.
Добавете така полученото бадемово мляко и разбъркайте отново.
Овкусете соса със сол, захар и 3 лъжици пресен лимонов сок.
Сипете соса за риба в малка тенджерка и бъркайте непрекъснато с телена бъркалка. Щом клокне, веднага свалете от огъня.
Може да съхранявате основния бадемов сос за рибни ястия в хладилник.