Edin.bg»Рецепти»Закуски и печива»Тарталети»Свежи лимонови тарталети

Свежи лимонови тарталети

Свежи лимонови тарталети
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
24
"Направо ще ви е жал да си хапнете от тези лимонови тарталети, толкова добре изглеждат"

Необходими продукти

  • за тестото
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 250 г
  • краве масло - 125 г твърдо
  • пудра захар - 60 г
  • за крема
  • яйца - 3 бр.
  • лайм - 1/2 ч.л. кора, настъргана
  • сок от лайм - 120 мл
  • пудра захар - 100 г
  • мента - 10 бр. листа
  • за глазурата
  • лайм - 1/2 ч.л. кора, настъргана
  • вода - 70 мл
  • желатин - 5г
  • пудра захар - 60 г
  • сладкарска боя - зелена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете захарта и маслото, предварително нарязано на дребни парченца. Добавете брашното и намачкайте, за да се получат трохи. Щом това стане, чукнете яйцето и замесете тесто.

Щом е готово, увийте със стреч фолио и сложете за 30 мин. в хладилник. Пригответе крема за тарталетите.

Ментовите листа измийте и наситнете. Сложете захарта, яйцата, сока от лайм и листата от мента в теджера на котлона. Целта е съставките да се разтопят и смесят. Разбъркайте. Щом сместа се сгъсти, свалете от котлона и сложете маслото. Разбъркайте, за да се разтопи и усвои в сместа.

Завийте готовия крем с фолио и оставете настрани, за да изстине. През това време разточете тестото на кора, дебела 1 см. Трябва да изрежете кръгчета с големината на формата, в която ще печете вкусните тарталети.

Може да използвате и форма за мъфини, ако нямате друга. Поставете кръговете във формите, направете борд. Надупчете на няколко места тестото. Изрежете и сложете кръг лист хартия за печене върху тестото, а отгоре - няколко зрънца боб. Изпечете за 20 мин. на 180 градуса. Щом са готови, оставете да изстинат.

Остана да приготвите и глазурата за тарталетите. Първо, пригответе желатина според указанията. В малка тенджера на котлона сложете кората от лайм, захарта и водата. Захарта трябва да се разтвори. Щом това стане, махнете от котлона и изсипете желатина. Капнете няколко капки от боята и разбъракайте добре.

Изсипете крем във всяка тарталета. Оставете място, не ги пълнете догоре. Върху свежите лимонови тарталети сипете лъжица-две глазура. Може да си хапнете, щом желатинът стегне.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: