Начин на приготвяне
В купа смесете захарта и маслото, предварително нарязано на дребни парченца. Добавете брашното и намачкайте, за да се получат трохи. Щом това стане, чукнете яйцето и замесете тесто.
Щом е готово, увийте със стреч фолио и сложете за 30 мин. в хладилник. Пригответе крема за тарталетите.
Ментовите листа измийте и наситнете. Сложете захарта, яйцата, сока от лайм и листата от мента в теджера на котлона. Целта е съставките да се разтопят и смесят. Разбъркайте. Щом сместа се сгъсти, свалете от котлона и сложете маслото. Разбъркайте, за да се разтопи и усвои в сместа.
Завийте готовия крем с фолио и оставете настрани, за да изстине. През това време разточете тестото на кора, дебела 1 см. Трябва да изрежете кръгчета с големината на формата, в която ще печете вкусните тарталети.
Може да използвате и форма за мъфини, ако нямате друга. Поставете кръговете във формите, направете борд. Надупчете на няколко места тестото. Изрежете и сложете кръг лист хартия за печене върху тестото, а отгоре - няколко зрънца боб. Изпечете за 20 мин. на 180 градуса. Щом са готови, оставете да изстинат.
Остана да приготвите и глазурата за тарталетите. Първо, пригответе желатина според указанията. В малка тенджера на котлона сложете кората от лайм, захарта и водата. Захарта трябва да се разтвори. Щом това стане, махнете от котлона и изсипете желатина. Капнете няколко капки от боята и разбъракайте добре.
Изсипете крем във всяка тарталета. Оставете място, не ги пълнете догоре. Върху свежите лимонови тарталети сипете лъжица-две глазура. Може да си хапнете, щом желатинът стегне.