Edin.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Шкембе чорба»Говеждо шкембе с прясно мляко и масло

Говеждо шкембе с прясно мляко и масло

Аника ВойтАника Войт
Новак
9311k
Говеждо шкембе с прясно мляко и масло
Снимка: Аника Войт
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Едно шкембе за закуска след дълга вечер с приятели си е истинска класика"

Необходими продукти

  • говеждо шкембе - 800 грама
  • прясно мляко - 800 мл
  • черен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • масло - 100 грама
  • червен пипер - 5 ч.л.
  • брашно - 3 с.л.
  • сол - 6 ч.л.
  • ПО ЖЕЛАНИЕ
  • лют червен пипер
  • чесън
  • оцет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте много добре шкембето под течаща вода. След това го прехвърлете в тенджера и го залейте с 2 литра вода. Сложете да се вари на бавен огън - необходими са поне 2 часа.

Готовото шкембе извадете от водата и нарежете на малки парченца.

В друга тенджера налейте 2 литра чиста вода и добавете прясното мляко. Щом течността кипне, овкусете със сол и пипер. Междувременно загрейте маслото в друг съд.

Запържете в него червения пипер и брашното, като бъркате много енергично. След около 2 минути с черпак налейте от врялата вода (3 пъти последователно).

Не спирайте да бъркайте, а когато стане на кашичка я сипете обрашно във врялата вода. Тук е моментът да добавите шкембето и оставете чорбата да се вари още 30-тина минути.

Сервирайте шкембе чорбата с чесън, лют пипер и оцет.

Говеждото шкембе с прясно мляко и масло е готово.

Рейтинг

3
51
40
30
20
11
Дай твоята оценка: