Начин на приготвяне
Разтопете маслото и намажете с него правоъгълна или кръгла тава. Подгответе си тава с такъв размер, че част от корите да излизат отвън, за да се образува борд.
Разполовете фините кори и ги слагайте една върху друга, като всяка една мажете с още разтопено масло.
Наситнете скилидка чесън запържете в умерено загретия зехтин. Увеличете огъна и добавете магданоза, почистения спанак и поръсете с черен пипер. Бъркайте няколко минути, докато слегнат спачените листа.
Настържете сирнето или го натрошете на много ситно. Разбийте яйцата и ги добавете към него, сипете заквасената сметана и още масло (ако ви е останало).
Спипете плънката върху корите, отгоре разпределете задушения спанак. Леко трябва да размесите, за да потъне.
Подвийте леко ръбовете на корите навътре, но пък може да ги оставите и така. Сложете соления пай в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете печете до готовност - около 20-25 минути.
Разрежете и поднесете топъл.
Неустоимият Спаначен Пай е много вкусен!