Начин на приготвяне
1. Семенцата на шушулките ванилия се изстъгват и слагат при млякото със празните шушулки. Добавя се сметаната и леко разбитите жълтъци.
2. Съдът се поставя на водна баня и се отмерва с кухненски термометър, докато температурата достигне 80-90 градуса. При тази топлина и в никакъв случай повече се бърка 8 минути.
3. Полученото рядко кремче се сипва в съд, подходящ за замразяване, а празните шушулки ванилия се отстраняват. Така сместа се оставя да изстине напълно и после се прибира във фризер, покрита с прозрачно фолио.
4. Сладоледът се замразява за минимум 10 часа, като периодично се разбърква и преди да е стегнал съвсем, се добавят натрошените на едро бисквити.
5. Когато искате да поднесете вашия домашен ванилов сладолед, го извадете от фризера и оставете в хладилник да се отпусне, ако е много втвърден, но по принцип не би трябвало да стегне много поради това, че е кремообразен.
Разбъркването е нужно, за да не се образуват кристали, затова ако имате машина за сладолед, би било много добре.
Друг похват, за да сервирате сладоледа кремообразен, е след като се е отпуснал малко в хладилника, да го нарежете на парченца и смелите на два пъти в блендер. При този похват ще трябва да добавите бисквите чак накрая, за да не станат на прах при смилането.
Разкошен домашен ванилов сладолед с бисквити, който по нищо не отстъпва на купешкия, а дори е още по-хубав.
Да ви е сладко!