Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Рататуй»Рататуй в доматен сос

Рататуй в доматен сос

Мария СимоваМария Симова
Новак
236134k
Рататуй в доматен сос
Снимка: Мария Симова
1 / 2с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Този рататуй в доматен сос е истинско блаженство за всички почитатели на разнообразието от зеленчуци"

Необходими продукти

  • патладжани - 2
  • домати - 4 твърди
  • домати - 3 меки
  • тиквички - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • чушки - 3 червени
  • захар - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • чесън - 4 скилидки
  • розмарин - 2 щипки
  • майорана - 2 щипки
  • босилек - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо нарежете патладжана на тънки филийки и ги посолете.

Запържете нарязаните на кубчета чушки в малко олио, добавете наситнения лук и задушете до омекване под капак.

Обелете меките домати и ги нарежете на кубчета, прибавете ги към пиперките. Задушавайте до омекване на зеленчуците. Овкусете със сол, захар и по 1 щипка от подправките.

Прибавете половината скилидки чесън (настъргани). Пасирайте сместа в блендер и я сипете в тавичка. Нарежете твърдите домати и тиквичките на тънки филийки.

Започнете да редувате зеленчуците - патладжани, домати, тиквички и ги поставяйте в тавата върху доматения сос в кръг. Поръсете с останалите подправки, останалия чесън и полейте с лъжица олоио.

Сложете отгоре алуминиево фолио и сложете в загрята на 200 градуса фурна.

Печете рататуя около 60-70 минути. Махнете фолиото и запечете за още няколко минути.

Рататуят в доматен сос е готов.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: