Начин на приготвяне
Първо нарежете патладжана на тънки филийки и ги посолете.
Запържете нарязаните на кубчета чушки в малко олио, добавете наситнения лук и задушете до омекване под капак.
Обелете меките домати и ги нарежете на кубчета, прибавете ги към пиперките. Задушавайте до омекване на зеленчуците. Овкусете със сол, захар и по 1 щипка от подправките.
Прибавете половината скилидки чесън (настъргани). Пасирайте сместа в блендер и я сипете в тавичка. Нарежете твърдите домати и тиквичките на тънки филийки.
Започнете да редувате зеленчуците - патладжани, домати, тиквички и ги поставяйте в тавата върху доматения сос в кръг. Поръсете с останалите подправки, останалия чесън и полейте с лъжица олоио.
Сложете отгоре алуминиево фолио и сложете в загрята на 200 градуса фурна.
Печете рататуя около 60-70 минути. Махнете фолиото и запечете за още няколко минути.
Рататуят в доматен сос е готов.