Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Мокър грис сладкиш с топинг

Мокър грис сладкиш с топинг

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Мокър грис сладкиш с топинг
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 2с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Насладете се на мокрия грис сладкиш с топинг - просто уникален"

Необходими продукти

  • захар - 100 грама
  • яйца - 3
  • грис - 300 грама
  • кафява захар - 30 грама
  • ванилова захар - 10 грама
  • масло - 50 г
  • брашно - 80 г
  • прясно мляко - 160 мл
  • орехи - 60 г
  • смокини - 5 - 6 бр. сушени
  • фурми - 5 - 6
  • портокалова кора - от 1/2 плод
  • шоколад - 60 г млечен или черен
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • ягодов сироп - или топинг за заливане
  • За захарния сироп
  • вода - 750 мл
  • захар - 400 г
  • лимонова кора - от 1/2 плод
  • портокалова кора - от 1/2 плод
  • есенция - 3 капки, ромова
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата заедно с трите вида захар до получаването на пухкав крем. Добавете разтопеното и охладено масло, сипете млякото и разбийте с миксер за кратко.

Пресейте брашното заедно с бакпулвера директно в сместо, разбъркайте с дървена лъжица и сипете гриса. Процедирайте по същия начин до получаване на хомогенна смес.

Прибавете орехите, сушените плодове и парченцата шоколада. Добавете и настърганата на ситно портокалова кора (без бялата част, защото горчи).

Прехвърлете сместа в намаслена и набрашена тава, печете в загрята на 180 градуса фурна около 30 минути.

Пригответе сиропа, като смесите всички посочени за него продукти и след като поври 5-8 минути охладете и извадете цитрусовите кори.

Надупчете повърхността на изпечения сладкиш на много места и залейте с охладения сироп.

Оставете да попие много добре за няколко часа. Разрежете и преди сервиране поръсвайте с ягодов топинг.

Мокрият грис сладкиш с топинг е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: