Начин на приготвяне
Първо почистете тиквата и я нарежете на парчета с дебелина около см. Намазнете тава с малко масло и сложете парчетата тиква вътре. Посипете ги с 2 лъжици захар и сипете водата.
Сложете в загрята на 180 градуса фурна и печете около 30 минути. Направете карамела, като за целта ползвате тефлонов или керамичен тиган.
Разстелете захарта вътре, сложете на котлона и разтопете до получаването на златист карамел. Не бъркайте захарта, защото ще стане бучки. Леко повдигайте и раздвижвайте тигана, докато се стопи захарта.
Изсипете готовия карамел в кръгла тава, която е с диаметър не повече от 26 см. Леко завъртайте и наклонявайте тавата, за да се разпредели навсякъде карамелът. Внимавайте, защото е много горещ, не го пипайте с ръка!
Извадете печената тиква и я подредете върху още топлия карамел. Оставете сместа да се охлади напълно.
Затоплете в тенджерка млякото, сипете вътре ванилията и захарта, бъркайте до стопяването. Млякото трябва да е да топло, но не и горещо. Махнете от котлона.
В друга рупа разбийте яйцата и сипете малко от млякото на тънка струйка, като непрекъснато бъркате, за да се темперира сместа. Щом температурите се уеднаквят, сипете яйцата при млякото, като не спирате да бъркате.
Задължително прецедете яйчената смес и с нея залейте тиквата. Сложете крем карамела във фурната и печете на 160 градуса до получаване на златист цвят - около час.
Крем карамелът с тиква в тава е готов.