edin.bg»Рецепти»Гарнитури»Така се прави домашно краве масло

Така се прави домашно краве масло

20/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Общо15 мин.

Необходими Продукти

  • вода - 100 мл студена
  • каймак - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на хубаво домашно краве масло ни е нужно качествено краве мляко с висока масленост.

Сваряваме си млякото и го оставяме да изстине.

След това върху него се образува плътен каймак, който обираме с лъжица и го слагаме в стъклен буркан с капачка или в съд, който се затваря с капак.

Охладеното мляко прибираме в хладилник - ако то е наистина хубаво, след няколко часа отново ще има каймак на повърхността му, така че и него си взимаме и го слагаме при останалия. Колкото повече плътен каймак съберем, толкова по-добре. Хубаво е да се събере поне около една чаена чаша.

Съдът с каймака се затваря и се съхранява във фризера.

Когато решим да правим масло, вадим събраното количество каймак и го размразяваме.

Към него прибавяме около 100 мл много студена вода и започваме да разбиваме с миксер. Хубаво е да се има предвид, че много пръска и съдът трябва да е по-висок и с по-тясно гърло.

Първата фаза при разбиването е получаване на сметанова смес, след това тя става на гранули и накрая се получава така желаното истинско масло, около което се е отделила излишната вода.

Готовото масло изстискваме от останалата вода, измиваме и оставяме да се отцеди добре. След това оформяме и го слагаме в затворена кутия, в която може да се съхранява до няколко дни на студено.

Ето така се прави домашно краве масло - вече и вие може да си го приготвите.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: