edin.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманици»Традиционен Добруджански Тутманик

Традиционен Добруджански Тутманик

Мария СимоваМария Симова
Новак
128
5
3k
47
Традиционен Добруджански Тутманик
Снимка: Мария Симова
1 / 2
26/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции10
"Традицията повелява поне веднъж седмично на масата да присъства един такъв тутманик"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете маята и я размийте с топлата вода и захарта, разбъркайте на гладка кашичка.

Добавете към сместа две лъжици брашно, разбъркайте и оставете на топло място да шупне - около 10-тина минути.

В голяма купа пресейте брашното и направете кладенче в него. Добавете солта, разбитите и смесени две яйца с един белтък, 3 лъжици от олиото и киселото мляко. Накрая добвете и шупналата мая.

Първо бъркайте с шпатула, след това прехвърлете тестото върху добре набрашнен плот и започнете да месите. Добавйяте си от брашното и месете до получаването на меко тесто.

Разделете мекото тесто на две равни части, оформете ги на топки. Разточете всяка една на еднакви по големина кръгли кори.

Едната кора намажете с олио, след което поръсете обилно с натрошено на ситно сирене. Върху сиренето поставете втората кора и намажете добре с олио. Притиснете, за да све слепят двата разточени кръга.

С помощта на нож за пица разрежете на 16 триъгълника. На всеки един триъгълник издърпайте връхчето и навийте на кифличка. Наредете готовите кифлички във формата на слънчеви лъчи в предварително намаслена тава.

Оставете тутманика да втаса на топло за 45 минути. Намажете го със заделения жълтък и сложете в загрята на 180 градуса фурна. Печете около 40 минути.

Извадете готовия тутманик, напръскайте го със студена вода и покрийте с кърпа.

Традиционният Добруджански Тутманик е готов.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: