Начин на приготвяне
Тиквата почистете от корите и от семките. Нарежете я на големи парчета и я сложете в тава. Парчетата поръсвате със захар. Сипете водата.
Тавата се покрива с фолио и се слага да се пече за 40 мин. на 180 градуса. След като времето изтече, махнете фолиото и гответе печената тиква още 15 мин.
В дълбока купа пригответе крема. Сипете 300 мл прясно мляко, разбъркайте с маслото и захарта. Оставете на котлона, да заври.
В останалото мляко разбийте яйцето и добавете брашното.
На тънка струя добавете сместа с яйцето към млякото на котлона. Внимавайте да не загори. Разбъркайте добре до гладък крем без бучки. Прибавете и ванилията. Махнете от огъня.
Пасирайте вече готовата тиква и я прибавете към ваниловия крем. Разбъркайте и оставете крема да изстине.
Разбийте сметаната хубаво. Една част от нея сложете в крем, разбъркайте. После добавете и останалата и пак объркайте добре.
Пригответе си чашки, в които да сипете готовите кремчета с тиква. На дъното натрошете бисквитки, а после сипете от крема. Завършете с бисквитен прах.
Леките ванилови кремчета с тиква и бисквити са чудесни за малки и големи!