Начин на приготвяне
Почистете, измийте и подсушете петлето. Сложете в тава и овкусете със сол, черен пипер, кимион и сушени подправки отвън и отвътре. Поръсете с малко олио.
Сложете вътре 4-5 скилидки чесън, обелени, и оставете за 60 мин. на студено да се маринова.
Маслото сложете в тавата заедно с 2 ч.ч. вода. Покрийте с фолио и сложете във фурна с вентилатор за 15 мин. на 220 градуса, по средата.
Балучката почистете от люспите. Измийте, почистете и подсушете гъбите. Сладките картофи - батати измийте, обелете и нарежете на ивици.
Сложете тиган с останалото масло на котлона. Запържете балучките до златист цвят, а после ги изсипете в друг съд. В същото масло запържете бататите и ги прехвърлете при балучките.
Последни се запържват гъбите. Печеното петле се вади от фурната, обръща се. Около него сипете гъбите, бататите и балучките. Втората глава чесън сложете цяла в тавата.
Овкусете с кимион, черен пипер, чесън и сол. Сипете 1-2 ч.ч. вода в тавата, покрийте отново с фолио и печете за 60 мин. на 180 градуса. Проверявайте готовността на месото с вилица.
Фолиото се маха, а тавата се връща за още няколко минути - до приятен загар на петлето. Разделете месото на порции. Сложете в чиния и добавете от вкусната гарнитура.
Добър апетит с това печено петле със сладки картофи, гъби и балучки!