Начин на приготвяне
Свинските гърди се изкисват и отцеждат. Нарязват се на порции. Смесват се червения пипер, черния пипер, чубрицата и солта. Сипва се 2-3 с.л. олио и се разбърква. С тази смес се намазват парчетата гърди.
Праза се нарязва на колелца и се запържва заедно със гъбите. Добавя се 1 ч.л. червен пипер. От зелката се избират големи листа.
Разстила се лист и върху него се сипва 1 с.л. от запръжката. Отгоре се поставя порцията. Завива се като зелева сарма.
Ако не стигне един лист да се завие, се се взема втори.
Така завити всички пакетчета се поставят в глинен съд за гювеч. Поливат се с олио и се поръсват с червен пипер. Налива се 1 ч.ч. вода. Гювечът със зеле се поставя в студена фурна и се пече на 200 градуса 2 часа.
Свински гърди в зелев лист сервираме с домашна туршия и пухкава питка.