Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Гювеч»Свински гърди в зелев лист

Свински гърди в зелев лист

Свински гърди в зелев лист
Снимка: Тодоринка Бернардова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
3
"Сервирайте свинските гърди в зелев лист с домашна туршия и пухкава питка"

Необходими продукти

  • свински гърди - 500 г
  • кисело зеле - 1 бр.
  • гъби - 1 бурканче, мариновани
  • праз - 1 бр.
  • чубрица - щипка
  • червен пипер
  • черен пипер
  • олио
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинските гърди се изкисват и отцеждат. Нарязват се на порции. Смесват се червения пипер, черния пипер, чубрицата и солта. Сипва се 2-3 с.л. олио и се разбърква. С тази смес се намазват парчетата гърди.

Праза се нарязва на колелца и се запържва заедно със гъбите. Добавя се 1 ч.л. червен пипер. От зелката се избират големи листа.

Разстила се лист и върху него се сипва 1 с.л. от запръжката. Отгоре се поставя порцията. Завива се като зелева сарма.

Ако не стигне един лист да се завие, се се взема втори.

Така завити всички пакетчета се поставят в глинен съд за гювеч. Поливат се с олио и се поръсват с червен пипер. Налива се 1 ч.ч. вода. Гювечът със зеле се поставя в студена фурна и се пече на 200 градуса 2 часа.

Свински гърди в зелев лист сервираме с домашна туршия и пухкава питка.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: