Желиран сладкиш с ягоди

Желиран сладкиш с ягоди
Снимка: Кристиан Александров
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Няма как да не опитаме този желиран сладкиш с ягоди, защото изглежда наистина много апетитен"

Необходими продукти

  • За блата
  • белтъци - 4 бр.
  • жълтъци - 4 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • течен шоколад - 2 с.л.
  • какао - 1 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • брашно - 3 с.л.
  • олио - 1 ч.л
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • За крема
  • заквасена сметана - 200 г
  • цедено мляко - 200 г
  • захар - 3 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • желатин - 2 пакетчета
  • ягоди - 200 г нарязани
  • вода - 2 с.л.
  • За украса
  • шоколадови пръчици - 2 с.л.
  • ягоди - 10 бр. цели
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме белтъците на сняг.

В друга купа разбиваме жълтъците, захарта, шоколада, какаото и солта и разбиваме за 2-3 минути. Добавяме олиото, млякото, ванилията, бакпулвера и белтъците.

Разбъркваме внимателно и добавяме брашното.

Хомогенизираме и изсипваме сместа в кръгла малка тава, покрита с хартия за печене.

Печем 20 минути и оставяме блата да се охлади.

Смесваме сметаната, цеденото мляко, захарта и ванилията и разбъркваме.

Разтваряме желатина във водата, оставяме го да набъбне, загряваме го да се разтопи и го наливаме в млечната смес. Добавяме нарязаните ягоди, разбъркваме и изсипваме крема в облицована с прозрачно фолио кръгла формичка.

Заравняваме и отгоре поставяме шоколадовия блат като леко притискаме надолу.

Прибираме в хладилника за една нощ.

На другия ден обръщаме внимателно желирания сладкиш върху чиния и премахваме фолиото.

Украсяваме с пресни ягоди и поръсваме с шоколадови пръчици по периферията.

След това сервираме нашия вкусен желиран сладкиш с ягоди.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: