Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Класически кюфтета на скара

Класически кюфтета на скара

ИивинкаИивинка
Новак
101537
Класически кюфтета на скара
Снимка: Иивинка
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
5
"Отделяме малко време и за класика и ви поднасяме тези така неустоими кюфтенца на скара"

Необходими продукти

  • кайма - 1 кг едро смляно смес (40% телешко и 60% тлъсто свинско)
  • сол - 20 - 25 г
  • черен пипер - 5 г
  • кимион - 5 г
  • галета - 1 с.л.
  • ледена вода - 100 мл
  • лук - 1 глава
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Желателно е да си смелите месо.

Ако си правите каймата, изберете пресни и добре отцедени меса. Свинското трябва да бъде шарено и с голямо съдържание на мазнини, ако е необходимо, добавете и малко смляна сланина.

Добавете сол, черен пипер, кимион, галета и започнете да месните.

Постепенно добавяйте водата, ако каймата за кюфтетата е домашна, ще използвате всичките 100 мл вода.

Преместете каймата в тава и покрийте със стреч фолио. Оставете да отлежи 20-24 часа в хладилник, като я премесите 1-2 пъти през няколко часа.

1 час преди използване на каймата, добавете ситно нарязания лук. Това се прави, защото лукът променя аромата си, когато престои дълго време. Нарежете на ситно магданоз.

Преди печене оформете традиционните кюфтета с еднаква големина.

Опечете кюфтетата на скара. Важно е да се загрее добре скарата и да я намажете с парченце сланина, преди да сложите кюфтетата.

Печете на умерено силна температура, класическите кюфтета на скарапърво от едната, а след това от другата страна.

Ако обичате да хапвате кюфтета, препоръчваме да опитате и тази изпробвана рецепта за кюфтенца в доматен сос - ще бъдете възхитени.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: