Edin.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Точена баклава с ядки и розова вода

Точена баклава с ядки и розова вода

Точена баклава с ядки и розова вода
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
200 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
240 мин.
Порции
10
"Така хапваш от тази баклава, че накрая забравяш колко парчета вече ги няма"

Необходими продукти

  • За тестото
  • брашно - 1 кг
  • яйца - 4 бр.
  • сол - на вкус
  • За плънка
  • орехи - 120 г
  • бадеми - 150 г
  • лешници - 120 г
  • канела - 2 ч.л.
  • За сиропа
  • розова вода - 4 с.л. за готвене
  • ванилия - 2 прахчета
  • захар - 800 г
  • Допълнително
  • нишесте - 1 к.ч.
  • масло - 200 г краве
  • олио - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесете еластично тесто от брашното, разбитите яйца, малко сол и хладка вода и го разделете на топки с големината на орехи.

От тях разточете много тънки кори (около 80-100 броя) и ги сложете една върху друга, като ги поръсвате с нишестето.

В намазана с олио тава ги наредете, като ги наръсвате с разтопеното масло, и на 20-25 кори сложете плънка от предварително счуканите ядки (можете да използвате и само един вид ядки около 400 г) и канелата.

Нарежете баклавата на ромбове или правоъгълничета, полейте я с останалата мазнина и я изпечете в умерена фурна до златисто.

Като изстине, я залейте с горещ захарен сироп, приготвен от захарта и 3 ч.ч. вода и ароматизиран с ванилията и розова вода, и я поднесете след като престои 24 часа.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: