Начин на приготвяне
Направете пюре от прецедените картофи, които предварително сте почистили, измили и сварили.
Сварете елдата до готовност около 20 мин.
Нарежете лука на малки кубчета и го запържете в маслото.
Разбъркайте добре картофеното пюре, елдата, пържения лук, солта и черния пипер.
Разточете овална кора от тестото, дебела около един пръст, върху която разстелете по средата плънката.
Загънете свободните краища на тестото върху плънката и ги защипете добре.
Украсете отгоре с фигурки от тесто и оставете на топло около 20 мин.
Намажете кулебяката с жълтъка, набодете я с вилица на няколко места, за да излиза парата при печенето.
Печете я във фурна на 210-220°C.
Проверете дали тестото е изпечено, като го набодете с клечка за зъби, и ако е чиста, като я извадите, значи кулебяката е готова.