Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхния»Пълнени миди с ориз яхния

Пълнени миди с ориз яхния

MarianeMariane
Новак
6944
Пълнени миди с ориз яхния
Снимка: Yordanka Kovacheva
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • миди - 20 - 25 бр.
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • лук - 2 глави
  • ориз - 1/2 к.ч.
  • доматен сос - 1 с.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Избираме по-едри пресни миди и ги остъргваме добре под течаща вода. Мидите се слагат в гореща вода за няколко минути, за да се разтворят, след което внимателно отстраняваме ядките.

Загряваме олиото и запържваме до готовност ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, добавяме почистените миди, запържваме за кратко и тях.

Към сместа слагаме ориза и малко течност, в която са кипнали мидите, колкото да набъбне оризът. Слагаме доматения сос, сол и черен пипер.

С получената ароматна плънка пълним мидите и ги нареждаме в подходяща тенджера. Ако остане от плънката, слагаме я върху тях.

Заливаме ястието с 2 ч.ч. гореща вода и задушаваме на тих огън до готовност.

Яхнията може да се поднесе топла или студена.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: