Начин на приготвяне
Избираме по-едри пресни миди и ги остъргваме добре под течаща вода. Мидите се слагат в гореща вода за няколко минути, за да се разтворят, след което внимателно отстраняваме ядките.
Загряваме олиото и запържваме до готовност ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, добавяме почистените миди, запържваме за кратко и тях.
Към сместа слагаме ориза и малко течност, в която са кипнали мидите, колкото да набъбне оризът. Слагаме доматения сос, сол и черен пипер.
С получената ароматна плънка пълним мидите и ги нареждаме в подходяща тенджера. Ако остане от плънката, слагаме я върху тях.
Заливаме ястието с 2 ч.ч. гореща вода и задушаваме на тих огън до готовност.
Яхнията може да се поднесе топла или студена.