Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Как да премахнем целулита с упражнения

Как да премахнем целулита с упражнения

Как да премахнем целулита с упражнения

Защо се появява целулитът

Целулитът се появява, когато мастните клетки под кожата се уголемяват и натискат околните тъкани. Това води до нарушаване на кръвообращението и лимфната дренажна система, които са отговорни за отстраняването на токсини и излишни течности от тялото. Когато тези процеси са засегнати, кожата губи еластичност и става по-твърда и набръчкана.

Някои от факторите, които могат да допринесат за появата на целулит, са:

Генетика: Някои хора имат по-голяма склонност към целулит поради наследствени особености на кожата, мастните клетки и хормоните.

Хормони: Някои хормони, като естроген, инсулин, тиреоидни хормони и катехоламини, могат да влияят на разпределението на мазнините и колагена в тялото. Например, естрогенът стимулира съхраняването на мазнини, докато катехоламините го намаляват. Също така хормоналните промени, свързани с менструация, бременност, менопауза и приемане на контрацептиви, могат да повлияят на целулита.

Диета: Нездравословната храна, богата на мазнини, захар, сол и преработени продукти, може да увеличи мастните клетки и да натрупа токсини в тялото. Също така, недостатъчното хидратиране може да доведе до задържане на вода и оток в тъканите.

Начин на живот: Заседналият начин на живот, стресът, липсата на сън и пушенето могат да забавят метаболизма и да засилят оксидативния стрес в тялото. Това може да доведе до намаляване на кръвообращението и лимфотока, както и до загуба на мускулна маса и тонус.

Облекло: Носенето на твърде тясно или синтетично облекло може да наруши кръвообращението и да предизвика натиск върху мастните клетки. Това може да доведе до появата на целулит, особено в зоните, които са покрити от облеклото.

Как да премахнем целулита с упражнения

Как да премахнем целулита

Целулитът не може да се премахне напълно, но може да се намали и да се подобри видът на кожата. Един от най-ефективните начини да се постигне това, е да се правят упражнения, които да стимулират кръвообращението, да изгарят мазнините и да засилят мускулите.

Някои от упражненията, които могат да помогнат за борба с целулита, са:

Скокове: Скоковете са отличен начин да се повиши пулсът, да се изпотите и да се активират мускулите на цялото тяло. Те също така подобряват лимфната дренажна система, която помага за отстраняването на токсини и излишни течности от тялото. За да направите скокове, застанете с разтворени крака на ширина на раменете и сгънете коленете леко. Скочете възможно най-високо, като размахвате ръцете над главата. При приземяването сгънете коленете отново и повторете. Направете три серии по 15 скока, като правите по една минута почивка между тях.

Напади: Нападите са ефективно упражнение за укрепване на мускулите на бедрата и задните части. Те също така подобряват баланса и координацията. За да направите напад, застанете с изправен гръб и с разтворени крака на ширина на раменете. Стъпете напред с единия крак и сгънете коленете, докато задното коляно почти докосне земята. Задръжте позицията за секунда, след това се върнете в началната позиция. Повторете с другия крак. Направете три серии по 15 напада за всеки крак, като правите по една минута почивка между сериите.

Лицеви опори: Лицевите опори са отлично упражнение за засилване на мускулите на ръцете, гърдите, корема и гърба. Те също така изгарят много калории и стимулират кръвообращението. За да ги направите, легнете по корем на пода и поставете дланите под раменете и опрени на пода. Избутайте се нагоре, като изправите ръцете и поддържате права гърба. Спуснете се надолу, докато гърдите ви почти докоснат земята. Задръжте позицията за секунда, след това се избутайте отново. Направете три серии по 15 опори, като правите по една минута почивка между сериите.

Бърпи: Бърпито е комплексно упражнение, което съчетава клек, лицева опора и скок. То работи за цялото тяло и повишава сърдечния ритъм. За да направите бърпи, застанете с изправен гръб и с разтворени крака на ширина на раменете. Приклекнете, като сгънете краката в коленете. Отпуснете се в позиция за лицева опора. Сгънете ръцете в лактите, както при опорите, а след това се изправете и подскочете, като изпънете ръцете нагоре с допрени една към друга длани. Приземете се в приклекнала позиция и повторете упражнението. Направете три серии по 10, като правите по една минута почивка между сериите.

Планк: Планкът е статично упражнение, което засилва мускулите на корема, гърба, ръцете и краката. То също така подобрява стойката и стабилизира тялото. За да направите планк, легнете по корем на земята, опрете се на ръцете, като пода опират ръцете от лактите до дланите. Застанете на пръстите на краката и поддържайте гърба прав. Стегнете коремните мускули и задръжте позицията, като дишате равномерно. Направете три повторения по 30 секунди, като правите по една минута почивка между тях.

Велосипедни коремни преси: Този вид коремна преса имитира карането на велосипед и е динамично упражнение, което засилва мускулите на корема, бедрата и задните части. То също така повишава кардио-съдовата функция и изгаря мазнини. За да го направите, легнете по гръб на земята и поставете ръцете зад главата си. Сгънете коленете и донесете единия крак към гърдите, докато изправите другия. Същевременно завъртете горната част на тялото, така че лакътят на едната ръка да се опита да докосне коляното на противоположния крак. Сменете краката и ръцете и повторете. Направете три серии по 20 повторения, като правите по една минута почивка между сериите.

Тези упражнения могат да ви помогнат да намлите целулита, ако ги правите редовно и с правилна техника. Също така е важно да комбинирате упражненията със здравословна диета, достатъчно хидратация и отдих. Така ще подобрите не само вида на кожата си, но и общото си здраве и благополучие.

Как да избегнем целулита, ако можем

Упражнения срещу целулит

Целулитът е трудно да се избегне напълно, тъй като има много фактори, които го предизвикват. Но има някои превантивни мерки, които може да предприемете, за да намалите риска от появата на целулит или да го държите под контрол. Ето някои от тях:

Следвайте здравословна диета: Избягвайте храните, които са богати на мазнини, захар, сол и преработени продукти, тъй като те увеличават мастните клетки и натрупват токсини в тялото. Предпочитайте храните, които са богати на протеини, фибри, антиоксиданти и витамини, тъй като те подпомагат изгарянето на мазнини, подобряват кръвообращението и стимулират производството на колаген. Някои от добрите източници на тези хранителни вещества са пилешко месо, риба, яйца, зеленчуци, плодове, орехи, семена и пълнозърнести продукти.

Пийте достатъчно вода: Водата е жизненоважна за здравето на кожата и тялото. Тя помага за хидратирането на кожата, за отстраняването на токсини и за регулирането на телесната температура. Пийте поне 8 чаши вода на ден, като избягвате алкохола, кафето, газираните напитки и другите напитки, които могат да дехидратират тялото и да задържат вода в тъканите.

Правете масажи: Масажите са един от най-приятните и релаксиращи начини да се борите с целулита. Те подобряват кръвообращението, лимфната дренажна система, тонуса на кожата и намаляват стреса. Можете да си направите масаж в домашни условия, като използвате масажна четка, ролер, гъба или ръце. Можете също така да използвате масажни масла или кремове, които съдържат съставки, стимулиращи изгарянето на мазнини като кофеин, ретинол, ментол или етерични масла. Масажирайте проблемните зони с кръгови движения, като натискате леко. Правете това за около 10 минути на ден, преди или след душ.

Използвайте козметични продукти: На пазара има много козметични продукти, които обещават да премахнат или намалят целулита. Някои от тях са лосиони, кремове, серуми, пилинги, маски. Тези продукти могат да имат различни ефекти, като да хидратират, изглаждат, стягат, изсветляват или загряват кожата. За да постигнете най-добри резултати, използвайте тези продукти редовно, според инструкциите на производителя, и комбинирайте ги с упражнения, диета и масажи.

Избягвайте факторите, които влошават целулита: Някои от факторите, които могат да влошат целулита, са заседналият начин на живот, стресът, липсата на сън и пушенето. Тези фактори забавят метаболизма, засилват оксидативния стрес, намаляват кръвообращението, затрудняват лимфната дренажна система, водят до загубата на мускулна маса и тонус. За да избегнете тези фактори, старайте се да водите активен и здравословен начин на живот, като правите упражнения, релаксирате, спите достатъчно и не пушите. Така ще подобрите не само вида на кожата си, но и общото си здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest