Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Крампи на прасците - причини и лечение

Крампи на прасците - причини и лечение

крампи на прасците

Почти на всеки човек се е случвало да изпита остра болка, пронизваща прасеца на краката, мускулите да станат твърди и болезнени, а чувството за напрежение в подбедрения мускул да бъде екстремно силно.

Това състояние се обозначава като мускулни крампи и е характерно най-вече за хората, занимаващи се с активен спорт. То е по- добре познато на жените, особено при бременност, както и на възрастните хора.

Причината за това състояние е внезапното свиване на един или цяла група мускули, при което волевото отпускане не е възможно. От крампи са засегнати основно долната част на краката- прасците, но се наблюдава и при стъпалата. Много по-рядко може да се случи при коремните мускули, на дланите или ръцете.

Обикновено крампите на прасците траят няколко секунди, но може да достигнат и до 10-15 минути. Възможно е еднократно засягане, а може да се проявят като поредица от болезнени схващания, преди да отминат напълно. Твърдата бучка по мускула лесно може да се напипа при крампи.

Причини за появата на крампи

Тъй като е често срещано явление, то е свързано с рутинни дейности при хората. Честа причина е прекомерното физическо усилие. Професионалните спортисти и фитнес маниаците изпитват крампи по-често от останалите хора заради екстремните условия, но които подлагат мускулатурата си. Възможно е да се получи болезнено усещане веднага при физическо натоварване, но може да се забави с няколко часа.

Наблюденията показват, че с напредването на възрастта се увеличава възможността за поява на крампи на прасците. Дължи се на процеса на стареене на тялото, при което катаболизмът, който представлява разграждане на мускулите, се ускорява и тогава тъканта на мускулите се влияе от претоварванията в по-голяма степен.

причини и лечение на крампи на прасците

При спортистите най-честата причина е дехидратацията, причинена от солното потене във физическата надпревара. Недостатъчният прием на течности при хора, които не се занимават активно със спорт, също може да стане причина за чести крампи.

Съществуват и заболявания и състояния, които също провокират тези състояния. Такива са лошото кръвообращение, бъбречната недостатъчност, алкохолизмът, бременността при жените, заболяванията на нервната система, както и травмите.

Лечение на мускулни крампи

При еднократни и редки прояви на спазъм на мускулите всеки може сам да си окаже първа помощ чрез масажиране на засегнатия мускул. Налагането на мястото с топла кърпа или взимане на топъл душ също ще помогнат за бързо облекчаване на схващането.

Ако става въпрос за често срещано явление, има необходимост от лечебни средства, които да премахнат състоянието. Тъй като то се проявява най-често поради недостиг на магнезий, специалистите изписват дози магнезий, който да се приема вътрешно, или под формата на гел, който се втрива в прасеца.

Ибупрофен и валериан също са лекарствени опции за спиране на болката и успокояване на нервната система. Разходките и физическите упражнения също се препоръчват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest