Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Какво да ядем за здрава кожа

Какво да ядем за здрава кожа

Какво да ядем за здрава кожа

Здравата и сияйна кожа е стремеж за много хора. Тя обаче зависи от съвкупност от фактори като климат, емоционално състояние и генетична предразположеност.

Въпреки това има различни начини, по които можем да дарим кожата си с пълноценна грижа. Тези начини се поделят на външни и вътрешни. Външната грижа за кожата се състои в нанасяне на козметични продукти, масла, кремове, тоници и подобни.

Вътрешната грижа обаче не е по-малко важна – тя се състои в полагане на грижи отвътре, като се спазват правилни хранителни навици и се поддържа емоционалния баланс.

Храненето е задължителен елемент от добрата грижа за кожата. За да се радваме на гладка и подхранена кожа по-дълго време, то е необходимо да я снабдим с правилните хранителни вещества.

Ето какво да ядем за здрава кожа

Зеленолистни зеленчуци за здрава кожа

За здрава кожа

Зелените храни са перфектният начин за доставяне на грижа отвътре. Зеленолистните зеленчуци имат свойството да пречистват организма от вредни токсини, като така спомагат за поддържането на хормоналния баланс.

От друга страна, хормоните и токсините могат да причинят съществена вреда на кожата под формата на черни точки, пъпки или други кожни проблеми.

За да си доставите пълноценна грижа за кожата, то включете в менюто си храни като коприва, спанак, тученица, рукола и кейл.

Ядки за здрава кожа

Храни за здрава кожа

Ядките са добър източник на протеин, който е градивна единица на всяка част от тялото, включително и кожата. За да осигурим на кожата пълноценно здраве, то е необходимо да я снабдяваме с протеин.

Ядките и ядковите тахани, варивата и семената набавят необходимия протеин, като същевременно осигуряват полезни мазнини, които защитават кожата от влиянието на околната среда.

Мед за здрава кожа

Медът е смятан за един от най-полезните храни, който действа благоприятно върху няколко фронта от човешкото здраве. Медът доставя пълноценна грижа и за кожата, като може да се прилага външно или да се консумира.

Приемът на мед спомага за справянето с различни обриви, рани или кожни възпаления. Той може да се използва като естествен подсладител или да бъде нанесен като естествена маска върху кожата на лицето.

Мазна риба за здрава кожа

Риба за здрава кожа

Мазните риби като скумрия, сардини и сьомга са отлични източници на протеини, както и на омега-3 мастни киселини.

Те предлагат многообразие от полезни свойства, като главното от тях е лекуването на възпаления по кожата.

Освен това консумацията на мазни риби забавя процесите на стареене и регулира омазняването на кожата.

Вижте още какво да ядем преди спорт и защо е полезно да ядем гъби?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest