Edin.bg»Статии»За Дома»Защо се пукат плочките в банята?

Защо се пукат плочките в банята?

плочки в банята

Керамичните плочки са отличен довършителен материал. Лесно се чистят, изглеждат добре. Плочките в банята са класическо покритие. Но понякога просто се пропукват. И не винаги причината е лошо качество. Може да има няколко причини за пукането на плочките в банята:

Лошо подготвена основа

Плочката трябва да се постави върху предварително подготвена основа - циментова замазка. Между плочката и замазката има слой лепило за плочки. Ако в замазката се появят пукнатини (а те почти винаги се появяват), тогава деформацията създава излишно напрежение в лепилния слой и в самата плочка. Оттук и пукнатините.

Какво да направите? Не бързайте. Изчакайте, докато основата на циментовата замазка изсъхне напълно. Това е дълъг процес: в зависимост от дебелината на замазката, тя ще изсъхне до 28 дни. Ако по нея се появят пукнатини, поправете ги. И едва след това поставете плочките.

Неправилно съхранение на плочки

Керамичните плочки перфектно абсорбират влагата. Ако се съхраняват на студено, влагата в порите им се превръща в лед и създава вътрешно напрежение. След това плочката се напуква дори върху идеално подготвена основа.

Как да се избегне? Съхранявайте на сухо и топло място и купувайте - в строителни супермаркети или в специализирани магазини, които не нарушават технологията за съхранение. Купуването на плочки през зимата, съхранявани на открито са пари на вятъра.

Използване на "ускорители"

За да може основната замазка да изсъхне по-бързо, някои строители добавят компоненти към нейния състав, които ускоряват процеса. Има дори специални строителни смеси за подове и стени. Най-често се използват, въпреки че цената им е по-скъпа от обичайната циментово-пясъчна смес. Но такива добавки могат да провокират напукване на замазката. В резултат на това ще получим първия елемент от нашия списък. В допълнение, лепилото за плочки взаимодейства по-лошо с такива "ускорители" и се втвърдява по-лошо. Естествено, лошо залепените плочки имат всички шансове не само да се напукат, но и като цяло да паднат.

Какво да направите? Отговорът е очевиден: опитайте се да не използвате "ускорители" и добавки. Вземете висококачествено лепило за плочки и залепете върху суха и чиста основа.

Неравности в основата

Тук вероятно всичко вече е ясно: на неравна основа плочката във всеки случай ще „ходи“ и в крайна сметка ще се спука. Най-често това се случва с подовите плочки: те имат повече натоварване от плочките по стените на банята.

Как да се избегне? Бъдете спокойни: отделете време, внимателно и внимателно изравнете основата.

защо се пукат плочките в банята
Снимка: jarmoluk/pixabay.com

Човешки фактор

Това е най-честата причина за пукнатини по плочките на банята. Качеството на основата и качеството на полагането на плочките зависи от професионализма на майсторите.

Как да вземем предвид този фактор? Хората най-често се избират и наемат майстор по препоръка на приятели или познати, по-рядко - по обяви. Ако има такава възможност, отидете при бившите му работодатели и вижте как изглеждат плочките, които е поставил преди година. Ако не, поискайте поне снимка. Всичко е наред? Подпишете договор и не забравяйте да включите в него клауза за гаранция.

Лошо качество на лепилото

С помощта на състава на лепилото се получава слепване, съединяване между плочката и основата. Ако е от грешен вид, с лошо качество или с изтекъл срок на годност, плочката естествено ще започне да пада.

Какво да направите? Изводът се налага сам: когато избирате лепило, не трябва да пестите. Тя трябва да е пластично, да се разпространява лесно и да запълва всички кухини, да държи добре плочки с различно тегло. Имайте предвид, че доброто лепило се свързва бързо, така че плочките трябва да бъдат фиксирани незабавно.

Дървена основа

Ако полагате плочки върху дървена основа (което силно препоръчваме да не правите), бъдете готови за неприятности. Дървото е дишащ материал, който активно променя размера си. Всяко свиване или разширяване се отразява негативно на лепилото, плочките и фугиращата смес, така че пукнатини могат да се появят по всяко време.

Какво да направите? Най-доброто решение на този проблем е да не създавате излишни проблеми за себе си и да не полагате плочки върху дървена основа. Ако няма други опции, първо прикрепете гипсокартон към дървото, след това го покрийте с грунд, изсушете го и едва след това го облицовайте с плочки.

Попадане на вода под плочките

Този проблем е особено актуален в банята. Когато водата попадне под плочката, тя не се изпарява и започва да разваля лепилото. В резултат на това на плочката не остава нищо друго освен да се напука или да падне. Същото ще се случи и с нейните последователи, докато не премахнете източника на проникване на влага. Освен това, ако това не се направи, под плочката може да се появи мухъл, който е опасен за здравето.

Как да поправите този проблем? Първо елиминирайте източниците на проникване на влага. В банята е необходимо да обработите основата с водоотблъскваща импрегнация. Използвайте специална фугираща смес, предназначена за контакт с вода. След полагане внимателно запечатайте всички пукнатини, които се появяват във фугите.

И още един съвет

Не поставяйте плочки в нова сграда. Стените на новите къщи са склонни да слягат и да се „движат“ година или две след пускането им в експлоатация, така че ще имате гарантирани пукнатини.

Разбира се, може да има много повече причини, но тези са основните. Ако ги имате предвид по време на ремонта, новите плочки ще ви служат много дълго време, докато не решите да смените интериора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest