Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Магичните ползи на билката Ашваганда

Магичните ползи на билката Ашваганда

Магичните ползи на билката Ашваганда

Стресът, стареенето, здравословните оплаквания са нещо, което съпътства човека от отдавна. За това сведения ни дават древните лечебни практики, използващи билки като лек за безкрайните човешки болки.

Ашваганда е един такъв извор на сведения за активното участие на билките в облекчаване на разнообразни болестни симптоми и е основен продукт в Аюрведа. Старата индийска медицина я нарича също зимна череша или индийски женшен. Най-често се използва стрита на фин прах, който е известен с лечебните си качества.

Растението Ашваганда представлява вечнозелен храст, виреещ в Индия, Близкия изток и части от Африка. Всички части са лековити и се използват в народната медицина. Не само Аюрведа има интерес към растението. Съвременната медицина също го използва, главно като адаптоген, тоест средство помагащо на тялото да се справи със стреса.

Ашваганда обаче е най-известна като антистареещо и лечебно средство. Древната индийска медицина причислява билката към средствата, удължаващи живота. Тези възможности се дължат на съдържанието на полезни вещества в Ашваганда. В нея се откриват физагулин, ашваганданолид, витаферин А, витанолиди и витанозиди и техни гликозиди.

Кемпферолът, стигматеролът, фенолните киселини, галовата, линоловата и линоленовата киселини и други полезни съставки са част от съдържанието на билката.

Тези полезни съставки правят Ашваганда билка за много оплаквания. Тя лекува запек, безсъние и нервен срив. Облекчава ставните болки, ако се използва външно като мехлем.

Ашваганда (Ashwagandha)

Листата на билката, които имат леко горчив вкус, се ползват за чай срещу анемия и кръвозагуба. Този чай облекчава също треска и болезнени подувания. Цветът пък е с диуретичен ефект и е известен афродизиак в Индия. Семената се варят срещу глисти.

Това, което прави тази билка толкова уникална, са големите количества фитохимикали в нейното съдържание, действащи благотворно на различни органи и системи в тялото.

Екстрактът от корена на билката е мощен антиоксидант, със силно действие в мозъка и основни органи в тялото. Благодарение на нея се засилва производството на серотонин в мозъка, а той стабилизира настроението и е със силно антистресово действие.

Билката може да се приема вътрешно като освежаващ чай или външно под формата на паста, която се нанася върху скалпа или на кожата. Има своите ползи за мъже, жени и деца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest