edin.bg»Статии»Свободно Време»Как се пали огън

Как се пали огън

Г. ВълчеваГ. Вълчева
Новак
11
Как се пали огън

Паленето на огън е умение, което съвременният начин на живот ни е отнел, но дедите ни са притежавали хилядолетия назад. Да знаем как се пали огън е ценно и днес, особено когато къмпингуваме с приятели.

Нужен ни е, за да се стоплим, да приготвим храна, да ни е светло вечер. Дори да нямаме професията на Беър Грилс, запалването на огън е критично умение за всеки, който отива сред природата. Ако се окажем в беда, може дори да ни послужи като сигнал за бедствие. Затова нека разберем какви материали са ни необходими.

- Водоустойчив кибрит;

- Няколко запалки (различни видове);

- Свещи;

- Сгъваем трион.

За свещи вероятно нямаше да се сетите, но всъщност те са чудесни за поддържане на стабилен пламък. И като говорим за поддържане на огъня, определено не препоръчваме да използвате течност за запалка, бензин или друга запалима течност. Не се изкушавайте от възможността да запалите огън незабавно, защото ако използвате запалима течност, ще бъде много по-трудно да държите огъня под контрол.

Подготовка за лагерен огън

Палене на огън

Да палите вестници, не е най-разумният избор, ще се получи опушен огън, около който ще ви е неприятно да стоите. Сухите клони и сухата трева са най-добрите помощници и се намират сравнително лесно, освен ако нямате лошия късмет да ви завали дъжд (но и за това си има решения). Нека уважаваме природата и да не отсичаме дървета или да късаме клони. Освен това зелените дървета горят много лошо и димят.

Меките дървесини като боровите, обикновено горят бързо с големи пламъци, докато твърдите дървесини като дъбовите горят по-бавно и не толкова разпалено - и двете са ефективни. Разцепването на дървесината помага да се открият сухи зони, така че големите трупи да се хванат по-бързо и да горят по-равномерно.

Подреждане на материалите

За да запалите хубав огън безопасно, е необходимо повече от това просто да хвърлите всичко накуп и да вземете запалка. Подреждането на материалите може да отнеме повече усилия, но гарантира добър резултат. Започнете, като вземете част от нацепените дърва и ги поставите, така че да създадете платформа, върху която да изградите огън. Пресечете ги с няколко по-малки клонки, разпръснете суха трева върху основата и в центъра направете купчина от дървени стърготини, които сте отрязали със сгъваемия трион.

Започнете да изграждате пирамида с по-малки клони, чиято сърцевина е нужно да запълните със суха трева. Не прекалено много, тъй като пламъците се нуждаят от кислород. Около пирамидата поставете камъни, за да предотвратите евентуално разпространение.

Като начало запалете сухата трева между клонките, използвайки запалка или кибрит. Когато започне да гори, опитайте леко да духате пламъка, за да му помогнете да се разпространи.

След като огънят тръгне, можете да мушнете сухи клонки. Когато пламъците се увеличат, бутнете големите дървета в центъра. Ако завали дъжд, фактът, че сте разцепили дървесината, за да разкриете сухите зони, ще бъде от голямо значение (стига да поддържате материалите сухи, преди да ги добавите към огъня).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати