edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Мазна кожа при мъжете - причини и лечение

Мазна кожа при мъжете - причини и лечение

Мазна кожа при мъжете

Кожата при мъжа и жената се различава съществено, заради специфични полови особености. Поради това тя реагира различно остро на възрастовите промени.

Причината за тези различия е в мъжкия полов хормон - тестостерон. Той прави мъжката кожа по-плътна, по-здрава, окосмена и с по-висока степен на потене при мъжете. Пак на тестостерона се дължи и по-високото ниво на себума, заради който пък е по-мазна. Порите са с по-голям размер и оттам кожата е по-замърсена и порите се запушват повече.

Това важи в особено силна степен за пубертета при момчетата. Кожата тогава е с по-плътна зърнеста структура, разширени пори, посърнал и мазен лъскав вид. Излишният себум, който е източник на тези неприятни състояния, предизвиква и поява на черни точки или пламтящи червени пъпки. Появява се много често упорито акне, с което борбата е трудна и продължителна. Този процес започва около 12 до 14-годишна възраст и засяга най-мазните части от лицето, понякога дори гърдите и гърба.

Лечение на мазната кожа при мъжете

Мазната кожа води до ниско самочувствие

Приоритет на мъжете с мазна кожа трябва да бъде почистването и ексфолирането най-вече на областта, където е брадата, защото окосмената част задържа повече мръсни частици и повишава омазняването.

Хидратацията е следващата важна стъпка в овладяването на проблема. Изсушаването на кожата я предизвиква да произвежда повече себум и това влошава омазняването. Леките кремове на водна основа са добро средство за поддържане на хидратирането на нужното ниво.

Слънцезащитните продукти са също толкова необходими на мъжката кожа, колкото и на женската. Те я предпазват от вредите ултравиолетови лъчи на слънцето, което предизвикват кожни проблеми.

Мазната кожа при мъжете е добре да бъде матирана. Мъжката козметика е добре да не съдържа парфюми, тъй като това дразни кожата, запушва порите и омазняването отново става проблем. Листчетата за матиране са добро решение не само за дамите, но и за мъжете. Те попиват себума и оставят кожата с приятен вид.

Акне при мъжете

Продуктите, които се ползват за поддържане на кожата, и при мъжете е добре да съдържат витамин А. Той е много подходящ при мазна кожа при мъжете заради ускоряването на оборота в клетките, а това е добре при акне за контрол на омазняването, запушените пори и черните точки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати