Edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Ефективен воден режим за отслабване

Ефективен воден режим за отслабване

Ефективен воден режим за отслабване

В последно време диетолозите съветват пациентите си да започнат водна диета за отслабване, за да избегнат рискове за здравето. Режимът за отслабване с вода е доста разумен избор, защото основният елемент е водата. Защо вода?

Според направените изследвания хората, които имат проблем с наднорменото тегло, се оплакват и от дехидратация. Това влияе на метаболитните им процеси. За да се поддържа тялото добре хидратирано, са необходими 1, 2 литра на ден. Водата ускорява метаболизма, а така мазнините се изгарят ефективно и не се трупат по тялото.

Доброто хидратиране помага на организма да се освободи от токсините и го прочиства, за да може всички процеси да протичат нормално. Какво представлява водният режим?

Поддържането на водна диета не е трудно. Нужно е да се изпива чаша вода около 45 минути преди всяко хранене задължително. Това се прави като превантивна мярка срещу преяждане, защото храненето протича по-бързо, отколкото мозъкът успява да разбере, че стомахът вече се е напълнил. Вода се пие и през останалото време в нужното количество, около 2 литра дневно.

Друго условие е балансираното хранене. Трябва да се намалят мазните храни, да се включат повече плодове и зеленчуци във всяка порция храна.

Хората, които не са свикнали да пият много вода, ще срещнат затруднения в началото. Добре е те да започнат с по-малко - 4 чаши на ден, като постепенно увеличат количеството и стигнат до необходимите 8-10 чаши вода дневно. Необходимо е да се пие вода не само преди хранене, но и през целия ден, като не се включват другите течности- кафе, чай, плодови сокове.

Въпросът, който винаги вълнува желаещите да започнат режим с вода, е дали водата да бъде студено или топла? Известно е, че топлата вода гори по-бързо мазнините, но студената вода е ефективно средство за отслабване.

Ефективно отслабване

Причината е, че тялото отделя повече енергия, за да затопли водата, която навлиза, до необходимата му. Още с изпиването на чаша студена вода, тялото веднага покачва температурата си и така гори повече калории, отделя повече пот и подпомага лесното отслабване.

Режимът за отслабване с вода има и други ползи, освен пряката- лишаване от излишни килограми. Тя забавя процеса на стареене, тъй като добре хидратирана кожа е здрава и еластична. Освен това пази бъбреците от образуване на камъни. Регулира кръвното налягане и предотвратява главоболието. Лекува различни стомашни възпаления и запек. Може да регулира месечния цикъл.

Необходимо е да се избягват пиенето на твърде много вода (водна интоксикация) в опити да се отслабне по-бързо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest