Псамотерапията - алтернативен начин да отслабнеш

Псамотерапия

Псамотерапията е термин, непознат на повечето хора, но дейността, която описва е не само практикувана от почти всеки, но и много любима. За какво става дума? Лесно е за досещане, ако се потърси етимологията на думата.

От латински psammos означава пясък и therapia - лечение. Това е метода за лечение, при който се използват вани с пясък с по-голяма топлопроводимост. С него се покрива тялото и се разпределя равномерно по всички зони, като се пазят тези на сърцето и стомаха.

Това веднага напомня за любимата игра със заравяне в топлия пясък по време на лятната почивка на морето. Същността на лечебния сеанс не се различава от това, което добре помним от морския бряг - човекът лежи по гръб, а тялото му е покрито с пясък без главата.

Самият сеанс трае не повече от половин час, а усещането е уникално и навява приятни асоциации. Псамотерапията е толкова популярен метод, че представлява самостоятелно направление, което е част от оздравителните сеанси, които се предлагат както в СПА курортите, така и в ортопедичните центрове и салоните за козметика.

Какви са ползите от псамотерапия?

Тайната на терапията се крие във възможностите на песъчинките. Те могат бързо да погълнат топлината, но бавно и равномерно я отдават на околното пространство и предметите в досег, включително тялото. Това е причината да липсва дискомфорт при съприкосновението с горещия пясък на плажа.

А ползата идва оттам, че пясъкът бързо поглъща влагата, защото е хигроскопичен. При терапевтични процедури се използва пясък, нагрят до 50-60 градуса. При сеанса се заселва обмяната на веществата, процеса на кръвообращение и потока на лимфата.

Отслабване със самотерапия

Това създава както лечебен ефект върху болни зони от тялото, така и подпомага процеса на редуциране на теглото. Само при един лечебен курс е възможна загуба на 1-1, 5 килограма.

Кое позволява такова забележително отслабване с псамотерапия?

Това са процесите, които текат в организма по време на процедурата. Пясъкът, освен калциев оксид, съдържа също калиев, магнезиев и калциев карбонат, а те принадлежат към слабоалкалните химични съединения.

Следствие на топлината на пясъка човек се поти и върху кожата му се появява фин филм от карбоната, който транспортира бързо кислорода до тъканите и създава благоприятна среда за обмяната на веществата. Това пък благоприятства регулирането на теглото.

Методът за отслабване обаче има противопоказания за някои хора. Това са страдащите от инфекциозни заболявания, хипертониците и епилептиците. Жените с миома на матката, еднометриоза, хормонална дисфункция също не могат да се възползват от метода.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати