Най-популярните френски ястия в цял свят

традиционни френски ястия

Франция е мечтана дестинация на много хора по света и не само заради красивите си природни и архитектурни творения. Кулинарните изкушения не са по-малко привлекателна част от Франция, като днес нейните шедьоври се приготвят в много страни по света именно поради богатия си и плътен вкус.

Нейната отличитела черта е изтънчеността и умелото съчетаване на различни и доста нестандартни вкусове. Днес френската кухня е част от висшата кухня, като тя започва своето развитие в края на XVII век. Нейното начало е било дадено от великия кулинарен творец La Varenne, като се смята че именно той е написал първата кулинарна книга с безброй рецепти във Франция.

В традиционната френска кухня се обръща особено внимание не само на ордьоврите, гарнитурите, основните ястия и десертите, но и на виното. Смята се, че всяко едно от тях подхожда на конкретно определено ястие. Днес френската кухня може да се опише с думите изисканост, лекота и неповторими съчетания на вкусове.

Кои са най-популярните френски ястия в цял свят? Вижте повече:

1. Рататуй

Това е едно от най-популярните френски ястия, като то е част от традиционната кухня на страната. За първи път е било приготвено от френските християни, като тогава са били използвани буквално подръчните продукти. Днес това блюдо присъства във всеки френски ресторант и се приготвя от различни зеленчуци като домати, чесън, тиквички, лук, патладжани и пипер. Всичко това се овкусява с различни провансалски подправки, които придават неповторимия вкус на всяка съставка.

рататуят е сред най-известните френски ястия

2. Касоле

Родината на това традиционно блюдо е южната част на Франция. Приготвя се доста бавно, но именно целия този кулинарен процес прави това ястие толкова вкусно изкушение. Сервира се често на различни празненства и тържества, като едни от основните му съставки са наденичките и фасулът.

3. Тартифлет

Въпреки че има френски корени, днес различни му вариации се приготвят в голяма част от кухните по света. Представлява вкусен и много апетитен огретен, който се приготвя от бекон и картофи. Безспорен плюс на това ястие е това, че се приготвя много лесно, но за сметка на това блюдото се отличава с неповторимия си вкусн.

4. Киш

Френската кухня е богата на разнообразни рецепти и вариации на пайовете. Това е един от тях и се смята за традиционно изкушение в тази кухня. В действителност кишът е солен френски пай, като съставките му могат да са различни. По желание може да се сервира както студен, така и топъл.

5. Патешко конфи

Ако искате да си хапнете наистина вкусно, тогава не пропускайте да се насладите на това нежно и изкусително блюдо. Приготвя се традиционно от бутчетата на патицата, като за овкусяване се използва мащерка, сол и чесън. Бутчетата се мариноват една нощ, за да може да попият добре съставките. Обиновено това традиционна френско ястие се гарнира с печени картофки.

6. Телешко Бургиньон

Дори и сами ще можете да си направите това вкусно кулинарно творение, което да накара всичките ви сетива да изпитат върховна наслада. Кулинарният шедьовър е традиционна френска яхния и се приготвя от говеждо месо, различни зеленчуци, вино и бульон.

френска лучена супа

7. Лучена супа

Няма как да посетите Франция и да не се насладите на тази вкусна, лека и изкусителна супа от лук. Именно поради наситения си и богат вкус, това ястие днес се приготвя в множество ресторанти по света.

8. Салата Никозия

В нея се съчетават различни вкусове на хрупкавите зеленчуци и няколко вида месо, като всичко това е обилно полято с дресинг, който традиционно се приготвя от червен лук, горчица и различи свежи подправки.

9. Сирена

Френската кухня е известна не само с кулинарните си изкушения и вината, но и с изобилието си от различни сирена. Те могат да бъдат различни, а именно пресовани, сини или меки, като често се сервират преди основните ястия.

10. Ябълкова тарта

Начините за приготвянето на ябълкова тарта са различни, но във всеки един случай едва ли ще се намери човек, който би могъл да устои на това изкушение. Можете дори и сами да си приготвите този сладък шедьовър и да се пренесете в традиционната и изискана френска кухня.

Франция е безумно красива страна, като тя ще успее с лекота да ви очарова със своите природни красоти. Не по-малко внимание заслужава и нейната традиционна кухня, която се слави със своите богати вкусове и изтънчени кулинарни шедьоври. Ако сте решили да посетите тази страна, тогава със сигурност трябва да опитате тези 10 традиционни френски ястия и да се насладите на богатият им вкус.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати