Най-популярните ястия от немската кухня

Най-популярните ястия от немската кухня

Всяка страна има своите кулинарни тайни, които умело предава от поколение на поколение, като това важи с пълна сила и за немската кухня. Тя е една от най-калоричните и разнообразните, като заедно с това се отличава с богати си съчетания на различни вкусове.

Ето някои от най-популярните ястия от немската кухня.

Немска яхния

Въпреки че в нашата кухня ползваме думата ястие като нарицателно за всяко едно блюдо, то в немската кухня с него се визира не конкретно кулинарно изкушение, а по-скоро начина на приготвянето му. Буквално се превежда като едно гърне. Повечето от рецептите му включват зеленчуци, месо (свинско, пилешко и друго), картофи и бульон. Понякога месото може да се замени и с риба по желание.

Ябълков щрудел

Ябълковият щрудел е типично немско ястие

Дори и в България домакините често радват близките си с това вкусно кулинарно изкушение, като дори не предполагат, че то има немски корени. Може да се сравни със сладка баница, като плънката се състои от печени ябълка. Това сладко изкушение се украсява с пудра захар, стафиди или канела по желание. Традиционно в немската кухня тестото за ябълковия щрудел се прави ръчно, като то трябва да стане много тънко. В него се слага самата плънка и се пече, докато не се получи златиста коричка.

Юфка

Това кулинарно изкушение също е част от традиционната немска кухня. Особено популярно е и често се гарнира със сирене или пък печен лук. Може да се яде както горещо, така и студено.

Картофени палачинки

Едва ли има човек, който с ръка на сърцето да може да каже, че не обича палачинки. В немската кухня те също заемат почетно място, като именно тези с картофи могат да се причислят към традиционната кухня на страната. Приготвят се като се настъргват на дребно ренде картофите и се добавят лук, брашно, яйца и подправки по желание. Най-често се поднасят като гарнитура към различни ястия от месо.

Вурст

Вурстът е популярно ястие от немската кухня

Буквално значи наденица, като в Германия това е не само традиционно ястие, но и дори можете да го купите на всички улични сергии. Най-често се приготвят от свински месо, като към него се добавят различни подправки. В началото месото се вари, а след това се опушва. Така се получава характерния уникален вкус на вурста. Популярното немско ястие се гарнира с настъргано зеле, което най-често е кисело.

Червен пудинг

Несъмнено името звучи интересно и кара всичките ни рецептори да се активират. Ако и вие решите да посетите тази страна, тогава не забравяйте да опитате и това кулинарно изкушение. Това е доста популярен немски десерт, който се прави с различни червени плодове. Именно те му придават характерния цвят, откъдето идва и името му. Традиционно се прави от червено грозде, ягоди, череши и малини, като сока от тях се сгъстява с помощта на нишесте, за да може да се получи плътната консистенция на пудинга. Може да се гарнира с ванилов сос или някакъв топинг по желание.

Задушено месо

Германците са истински ценители на хубавата храна и обожават месото. Традиционният му начин на приготвяне е именно задушаването, като използваните меса могат да са различни. Маринатата за местото се прави от вино, билки и различни подправки за няколко дни. Традиционното задушено месо се нарича Schweinenbraten и се сервира с различни зеленчуци.

Торта Шварцвалд

Торта Шварцвалд е най-популярния сладкиш от немската кухня

Сладкишите също са любима част от кулинарните творения и част от традиционната немска кухня. Ако и вие обичате сладичко, тогава задължително трябва да опитате торта Шварцвалд. Тя е черешова и се напоява с ликьор, който също е направен от тези вкусни плодове.

Гевречета

Въпреки лесният начин на приготвянето им, те също са част от традиционната немска кухня. Правят се стандартно от брашно, мая и вода, като могат да се поръсят със семена или сол. Това блюдо е прекрасна лека закуска или гарнитура към основното ястие. Ако решите да посетите тази страна, тогава не пропускайте възможността да се насладите на това превъзходно изкушение.

Виенски шницел

Приготвя се от обезкостено месо, което се панира с галета и най-често гарнитурата му се състои от зеленчуци и лимон. Традиционно шницелите се правят от телешко или свинско месо.

Немската кухня донякъде доста прилича на нашата, въпреки това и в нея има наистина уникални ястия, които всеки трябва да опита, ако е решил да посети тази великолепна страна.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати