Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Съвети при болки в корема, газове и къркорене на червата

Съвети при болки в корема, газове и къркорене на червата

Съвети при болки в корема, газове и къркорене на червата

Проблемите, свързани със стомашни разстройства като поява на болезнени газове, болки в корема или пък къркорене на червата, са едни от най-често срещаните, що касае човешкото здраве.

Не посягайте обаче веднага към някой от синтетичните медикаменти, предназначени за конкретния ви случай, защото те крият много странични действия.

Всъщност, независимо от какво се оплаквате, винаги е по-добре да търсите натурален начин за избавяне от дискомфорта. Ето защо тук ще ви дадем някои ценни съвети, които биха ви помогнали да се отървете от болките в корема, газовете и къркоренето на червата. Естествено, ако нямате някакво сериозно заболяване, което изисква лекарска намеса.

1. Хранете се редовно, без да допускате признаци на изгладняване. Много често се случва стомахът ви да къркори именно от глад;

2. Предвид казаното по-горе, е важно и да споменем, че не трябва и да се тъпчете. Спазвайте златното правило - редовно хранене, но на малки порции и без бързане. Колкото по-добре сдъвквате храната си, толковa по-добре я поднасяте за допълнителна обработка на стомаха ви. Така не го натоварвате излишно, с което можете да си спестите както къркоренето му, така и болките, свързани с неговата дейност.

3. При газове, които се асоциират и с къркорене на червата, и с болки в стомаха, е най-добре да се отървете от тях. Не става въпрос целенасочено да започнете да изпускате газове на някое обществено място, но спокойно можете да се затворите в тоалетната и да си дадете време за справяне с проблема. Може това да ви звучи смешно, но е сред най-ефективните начини за отърваване от газовете;

Съвети при болки в корема, газове и къркорене на червата

4. Не консумирайте храни, които биха предизвикали поява на газове, особено ако сте с по-чувствителен стомах. Такива храни са боб, зеле (особено киселото), както и храните, богати на нишесте (царевица, хляб и тестени изделия, паста, картофи и др.)

5. Много хора не подозират, че организмът им не може да обработва лактозата, а като резултат се появяват именно болки в корема, газове и къркорене на червата. Как да разберете дали не попадате именно в тази група от хора? За да видите дали имате лактозна непоносимост, спрете за известно време да консумирате мляко и млечни продукти. Ако симптомите ви стихнат, значи проблемът се крие именно във вашата непоносимост към лактозата. Все пак ви препоръчваме да си направите тест, който да констатира дали това е така.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest