Edin.bg»Съвети»Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле?

Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле?

Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле?

Киселото зеле е задължителна част от трапезата на българите, като цяла зима зелките се ползват за приготвяне на вкусни сармички, зеле с месо, баници, зелник, зеленчукова гарнитура и други вкусотии.

Приготвянето на киселото зеле обаче понякога е предизвикателство, особено за начинаещите. Всъщност рецептата е много проста - трябват ви просто зелки (за предпочитане на много големи), вода и сол. Най-добре е да изберете морска сол на едри кристали.

Тук обаче идва въпросът какво количество от нея да сложите, за да получите вкусно и отлично съхранено кисело зеле.

Може малко да варирате в количеството сол, но гледайте да се движите в следния диапазон - от 25 до 45 грама сол на литър вода. Тук правилото е, че колкото повече сол сложите, толкова по-сигурно е, че зелето няма да се развали, а ще се консервира перфектно. Но ако пък прекалите, ще имате твърде солени зелки, което не е полезно за здравето, а и не е приятно за консумация.

Ако пък отидете в другата крайност - сложите твърде малко сол, има опасност зелето да се вкисне. Затова е добре да се придържате към златната среда. Т.е. 30 г сол на литър или 300 г на 10 л е един абсолютно оптимален вариант.

Задължително е предварително да разтворите много хубаво кристалчетата сол във водата. Ако просто ги добавите, без да се погрижите преди това, те да се разтворят, солта ще остане на дъното и няма да получите търсения ефект на консервиране. За да сте сигурни, че това няма да стане, може да загреете предварително водата, да добавите солта и да разбъркате хубаво. Изчакайте обаче соленият разтвор да изстине хубаво, преди да залеете зелките с него.

По този начин може да приготвяте малки количества кисело зеле не само в началото на зимата, но и малко по-късно. Ще имате много полезен продукт за готвене и гарнитура, който е пълен с витамин С и други полезни вещества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати