Всички съдове, които имате във вашата кухня, включително и чугунените имат нужда от добра поддръжка, за да може да ви служат дълго време. По принцип, чугунените тигани са евтини, като се има предвид, че са много издръжливи. Точно поради тази причина са много подходящи за кухнята ви.
Чугунените тигани могат да се използват, както на котлон, така и във фурната. Първото нещо, което трябва да се направи, е чугуненият тиган да се намаже с много тънък слой масло, като е важно то да бъде растително. Ако не го напривите, вашият тиган ще ръждяса;
- Ако вашият тиган е купен току-що, първото нещо, което трябва да направите е много добре да го измиете с топла вода, гъба и веро. След това трябва да се подсуши с чиста кърпа;
- След това трябва да намажете тигана с масло, като може да използвате ленено масло, масло от ядки или олио, ако не разполагате с някое от другите две. Използвайте салфетка, за да намажете тигана равномерно. След това сложете тигана в загрята на 150 градуса фурна върху фолио. Нагрейте тигана за от 45 минути до 1 час. Така се закалява и си осигурявате незалепващо покритие. След това оставете тигана да изстине във фурната на отворена врата. Този процес трябва да се повтори поне още 2 пъти, преди да започнете да готвите в тигана;
- Преди да започнете да готвите в тигана, първо трябва да го затоплите, не много, но достатъчно, за да започне да изгаря храната при допир;
- Температурата можете да контролирате като напръскате тигана с вода, ако се получат мехурчета, това значи, че температурата е идеална за готвене. Ако водата се изпари, значи температурата е много висока;
- При поддръжката на чугунен тиган, ако не сте го ползвали дълго време, има опасност да ръждяса. За да премахнете ръждата от чугуна, накиснете тигана за половин до един час в оцет. Той ще премахне кислорода от ръждата и така много лесно ще я изтъркате. След това го измийте добре, подсушете го и пак го намажете с масло и повторете процедурата с фурната.
Ако още не сте си купили тиган и сте в търсене на подходящия, разгледайте нашите оферти за тигани.