Начин на приготвяне
Пресейте брашното и замесете меко тесто с водата, оцета и останалите продукти. Оставете тестото да си почина за съвсем кратки, след което го разделете тестото на 18 топчета. Разточете ги на малки питки, намажете половината с олио, похлупете ги 2 по 2 с другата половината и от получените 9 питки разточете 9 кори.
Оставете разточените кори да позасъхнат, докато вие приготвяте плънката за щрудела. Обелете и настържете ябълките, добавете захарта и няколко капки лимонена есенция.
Как се реди щруделът? Намазнявате дъното на тавата и слагате първата кора. Намазнявате, слагате втора, олио и трета кора.
Върху третата кора се поръсва половината от приготвената плънка. Следват още 3 кори с мазнина между тях, като върху третата се слага и втората половинка от плънката.
Завършвате с последните три кори. Нареденият щрудел се нарязва на парчета, залива се с малко мазнина и се пече в загрята на 200 градуса фурна до готовност.
Когато се извади от фурната, се поръсва с малко вода и се завива в кърпа. Преди поднасяне се поръсва с пудра захар.