Edin.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Скумрия с лук и орехи

Скумрия с лук и орехи

Скумрия с лук и орехи
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"За нас скумрията е най-вкусната рибка, а за вас?"

Необходими продукти

  • скумрия - 8 бр. филет
  • праз - 1 стрък
  • домати - 400 г консервирани, белени
  • орехи - 150 г натрошени
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • олио - 50 мл
  • магданоз - 1 връзка /нарязан/
  • лимони - 2 бр.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистените рибни филета полейте обилно с лимонов сок и оставете да се мариноват за около 30 минути.

Междувременно загрейте олиото и запържете до омекване ситно нарязания праз. Когато омекне, добавете нарязаните на кубчета домати от консерва и варете около 15 минути до сгъстяване на соса. Прибавете наситнения чесън, натрошените орехи, ситно нарязания магданоз и подправки на вкус.

В подходяща тавичка сложете 4 филета от скумрия с кожата надолу, покрийте с част доматения сос с орехи, отгоре сложете останалите филета и покрийте с лимон, нарязан на кръгчета.

Залейте с останалия доматен сос, долейте малко вода, ако ви се вижда твърде гъсто, и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.

Преди поднасяне може да поръсите с прясно нарязан магданоз.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: