Начин на приготвяне
Първо пресейте заедно бакпулвера с брашното и какаото.
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците на пухкав сняг заедно с половината от захарта.
Жълтъците разбийте с другата част захар докато побелеят.
В подходяща голяма купа смесете белтъците с жълтъците. Внимателно добавете към тях сухите съставки и бъркайте със силиконова шпатула, за да не спадне сместа. Накрая сипете олиото.
Разделете полученото тесто на 3 равни части.
Изпечете всеки блат във форма с диаметър 24 см (постлана с хартия за печене) в загрята на 180 градуса фурна за 10-15 минути. Охладете ги напълно.
С миксер разбийте течната сметана. Добавете двата вида захар и крема сиренето. С помощта на силиконова шпатула добавете заквасената сметана и разбъркайте добре.
Върху подходящ поднос за сервиране сложете първия блат и го намажете хубаво с крема. Следва втория блат, крем и последния блат. Намажете с останалия крем.
Приберете тортата в хладилник, за да стегне за няколко часа.
Сипете сметаната в малка тенджерка и добавете белия шоклад. Бъркайте до пълното разтваряне на шоколада. Накрая добавете крема сиренето и разбъркайте.
Намажете тортата с изстиналата глазура.
Украсете с топинг карамел, който с помощта на дървено шишче се прави под форма на паяжина.
Карамелената торта за чудо и приказ е готова.