Edin.bg»Рецепти»Закуски и печива»Козунак»Пухкав козунак с мас

Пухкав козунак с мас

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
480917k
Пухкав козунак с мас
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Пухкав козунак с мас - опитайте тази различна рецепта и зарадвайте всички у дома."

Необходими продукти

  • брашно - 450 г (плюс за доизмесване при нужда)
  • прясно мляко - 125 мл.
  • мая - 25 г жива
  • яйца - 3 бр. L
  • лимони - 1 бр, кората
  • портокали - 1 бр. малък, кората
  • ванилова захар - 1 ч.л. с връх
  • захар - 115 г
  • свинска мас - 35 г
  • олио - 25 мл + за намазване
  • сол - 1 щ.
  • бренди - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята в леко затопленото мляко с лъжичка захар и малко брашно.

Пресейте брашното в купа заедно със солта. Направете кладенче в средата.

Разбийте леко яйцата със захарта (без единия жълтък) и ги сипете в кладенчето заедно със шупналата мая, фино настърганите цитрусови кори, олиото, ваниловата захар и брендито.

Омесете гладко тесто. То ще е тежко и лепнещо в началото. Взависимост от вида брашно и големината на яйцата може да се наложи да добавите още мляко или още брашно. В процеса на месене ще го усетите.

Постепенно добавяйте и разтопена мас, докато се усвои от тестото.

Оформете топка и сложете в намазнена купа. Завийте със стреч фолио и оставете на топло до удвояване на обема на тестото - може да отнеме до 2 часа.

След това оформете дълга козуначена плитка като издърпвате фитилите, за да се образуват конци. Намазнявайте с олио ръцете си, за да не ви лепне.

Сложете във намазнена форма за кейк с дупка. Завийте със стреч фолио и оставете да втаса отново до утрояване на обема си.

Намажете с разбит с малко мляко жълтък и поръсете обилно със захар.

Печете на 180 градуса 15 минути, след това намалете на 160 градуса и печете още около 25 минути. Ако козунакът потъмнее много, покрийте го със алуминиево фолио.

Извадете от фурната, обърнете върху решетка и оставете да изстине преди да поднесете.

Този пухкав козунак с мас е чудесен великденски сладкиш. Вижте също идеи за козунак на конци и веган козунак.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:
.