Начин на приготвяне
Активирайте маята в леко затопленото мляко с лъжичка захар и малко брашно.
Пресейте брашното в купа заедно със солта. Направете кладенче в средата.
Разбийте леко яйцата със захарта (без единия жълтък) и ги сипете в кладенчето заедно със шупналата мая, фино настърганите цитрусови кори, олиото, ваниловата захар и брендито.
Омесете гладко тесто. То ще е тежко и лепнещо в началото. Взависимост от вида брашно и големината на яйцата може да се наложи да добавите още мляко или още брашно. В процеса на месене ще го усетите.
Постепенно добавяйте и разтопена мас, докато се усвои от тестото.
Оформете топка и сложете в намазнена купа. Завийте със стреч фолио и оставете на топло до удвояване на обема на тестото - може да отнеме до 2 часа.
След това оформете дълга козуначена плитка като издърпвате фитилите, за да се образуват конци. Намазнявайте с олио ръцете си, за да не ви лепне.
Сложете във намазнена форма за кейк с дупка. Завийте със стреч фолио и оставете да втаса отново до утрояване на обема си.
Намажете с разбит с малко мляко жълтък и поръсете обилно със захар.
Печете на 180 градуса 15 минути, след това намалете на 160 градуса и печете още около 25 минути. Ако козунакът потъмнее много, покрийте го със алуминиево фолио.
Извадете от фурната, обърнете върху решетка и оставете да изстине преди да поднесете.
Този пухкав козунак с мас е чудесен великденски сладкиш. Вижте също идеи за козунак на конци и веган козунак.