Начин на приготвяне
Лукът се обелва и се реже на ситно. Морковите се обелват и се настъргват. Чесънът се обелва и се реже на ситно.
В дълбока тенджера се сгорещява олиото. След като е готово, в него се запържват зеленчуците. Оризът се измива добре и се оставя да се отцеди.
След като зеленчуците са омекнали, към тях се добавя каймата, размита с малко вода. Бърка се с телена бъркалка, да стане на трохи.
След това се добавя оризът и се запържва, да стане стъклен. Следват доматеният сок, водата и подправките. Всичко се разбърква добре и се оставя на слаб огън да ври няколко минути.
През това време на чушките им се режат капачетата, но не до края, за да може да се изпекат и те.
Почистват се от семките и се цепват леко през средата - прави им се кръстче внимателно с ножа.
След като плънката е готова, чушките се пълнят и се подреждат в тава, намазана с олио. След като всички чушки са напълнени, в тавата се долива зелевият сок.
Пекат се в загрята на 180 °C фурна до готовност. Сосът се прави, след като пиперките се готови.
В купа се слага киселото мляко. Чесънът се реже на ситно и се добавя. Овкусява се с подправките и се долива от течността в тавата, където са се пекли чушките.
Много са вкусни! Препоръчвам ги горещо тези пълнени чушки и вкусен сос! Да ви е вкусно!
Освен класическите пълнени чушки с ориз, опитайте и тези пълнени чушки с боб или пълнени чушки с кайма.