Начин на приготвяне
Смесваме брашното и бакпулвера и разбъркваме. Задължително ги пресяваме със сито.
Вадим млякото и яйцата на стайна температура. Разбиваме с миксер яйцата и захарта до гъст крем в купа.
Прибавяме към киселото мляко содата за хляб, за да шупне и разбъркваме, после я добавяме към яйчената смес в купата.
Прибавяме бавно олиото и разбиваме с миксер първо на ниска, а после на висока степен. Прибавяме брашното с бакпулвера и продължаваме да разбиваме до гладка смес. Прибавяме я към кашата, заедно със сока от лимона и лимоновата кора, която предварително сме настъргали и бъркаме с миксера.
Намазваме формичките за мъфини с краве масло и ги набрашняваме, за да не залепне при изпичането.
Пълним формичките. Излизат 12 кексчета от по-големичките.
Печем мъфините в загрята фурна на 170 градуса до суха клечка около 27 мин. Хапваме с чаша хубаво кафе.