Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Телешки кюфтета с дип от червена леща

Телешки кюфтета с дип от червена леща

JuliyaJuliya
Новак
108322k
Телешки кюфтета с дип от червена леща
Снимка: Juliya
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Сервирайте телешките кюфтета с дип от червена леща и зелена салата."

Необходими продукти

  • телешка кайма - 400 г
  • лук - 1 глава голяма или 2 малки
  • яйца - 2 бр. (размер S)
  • галета - около 4 с.л. + за овалване
  • кориандър - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • олио - за пържене
  • за дипа
  • червена леща - 1 ч.ч.
  • зелени маслини - 100 г
  • каперси - 50 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • сусамов тахан - 2 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • кимион - 1/2 ч.л. млян
  • пушен червен пипер - 1/2 ч.л.
  • сок от лимон - 2 - 3 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сложете каймата, добавете нарязания на много ситно лук, яйцата и подправките и разбъркайте.

Прибавете галетата и омесете всичко добре. С влажни ръце оформете телешки кюфтета, оваляйте ги в галета и приберете в хладилника.

Измийте лещата, сварете я за 10-15 минути, охладете, отцедете и прехвърлете в блендер.

Прибавете каперсите, нарязаните зелени маслини и чесън към лещата и пасирайте.

Добавете останалите съставки, пасирайте до получаването на хомогенна смес и приберете в хладилкика дипа от леща.

Загрейте олио, изпържете всички кюфтета от двете страни и ги извадете върху кухненска хартия да се отцедят.

Сервирайте телешките кюфтета с дип от червена леща и сочна зелена салатка.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: