Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхния»Калмари по средиземноморски

Калмари по средиземноморски

IvelinaIvelina
Новак
402k
Калмари по средиземноморски
Снимка: Ivelina
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Можете да сервирате вашето рагу от калмари по средиземноморски с паста по избор, ориз басмати или кускус ."

Необходими продукти

  • калмари - 4 големи (500 г почистени)
  • зехтин
  • чесън - 2 скилидки
  • люта чушка - 1
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • домати - 500 г
  • доматено пюре - 200 мл
  • магданоз
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нека си направим задушени калмари по средиземноморски!

Почистете калмарите, като изпразните торбичките и отстраните човката и очите. Нарежете джобовете от калмари на кръгчета с ширина 1 см.

Разрежете пипалата на 4 части.

Налейте обилна струйка зехтин в тенджера, добавете 2 скилидки чесън и малко лют червен пипер. Сотирайте калмарите.

Веднага след като чесънът започне да се запържва, добавете калмарите. Запържете на силен огън за няколко минути, докато порозовеят.

Налейте бялото вино и оставете алкохола да се изпари.

В този момент добавете обелените и нарязани домати. Винаги бъркайте на силен огън. Ако искате да приготвите калмарите в Bianco, пропуснете тази стъпка, просто добавете половин чаша гореща вода за варене.

Добавя се и доматеното пюре и се разрежда с чаша гореща вода. Посолява се, добавя се връзка наситнен магданоз и дафинов лист.

Оставете калмарите да се готвят на средно слаб огън за около 30 минути, докато сосът се редуцира и калмарите омекнат. Посолете и добавете още наситнен магданоз.

След като се сварят, оставете калмарите да починат 10 минути преди сервиране. Придружете вашите задушени калмари с филийки, препечен хляб, настърган с чесън.

Като алтернатива можете да сервирате вашето рагу от калмари с паста по избор, вкусен ориз басмати или тази салата от кускус.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: