Начин на приготвяне
Нека си направим задушени калмари по средиземноморски!
Почистете калмарите, като изпразните торбичките и отстраните човката и очите. Нарежете джобовете от калмари на кръгчета с ширина 1 см.
Разрежете пипалата на 4 части.
Налейте обилна струйка зехтин в тенджера, добавете 2 скилидки чесън и малко лют червен пипер. Сотирайте калмарите.
Веднага след като чесънът започне да се запържва, добавете калмарите. Запържете на силен огън за няколко минути, докато порозовеят.
Налейте бялото вино и оставете алкохола да се изпари.
В този момент добавете обелените и нарязани домати. Винаги бъркайте на силен огън. Ако искате да приготвите калмарите в Bianco, пропуснете тази стъпка, просто добавете половин чаша гореща вода за варене.
Добавя се и доматеното пюре и се разрежда с чаша гореща вода. Посолява се, добавя се връзка наситнен магданоз и дафинов лист.
Оставете калмарите да се готвят на средно слаб огън за около 30 минути, докато сосът се редуцира и калмарите омекнат. Посолете и добавете още наситнен магданоз.
След като се сварят, оставете калмарите да починат 10 минути преди сервиране. Придружете вашите задушени калмари с филийки, препечен хляб, настърган с чесън.
Като алтернатива можете да сервирате вашето рагу от калмари с паста по избор, вкусен ориз басмати или тази салата от кускус.